Húsz perces recept: az igazi olasz tiramisu sokkal egyszerűbb, mint gondolnád
Tiramisu

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A legtöbb olasz édesség ékegyszerű, mégis élünk-halunk értük. A jó tiramisu titka is csak annyi, hogy abból a pár hozzávalóból tényleg a hozzáférhető legjobbat vegyük. Még tippeket is adunk a beszerzéshez.

A tiramisu ideális nyári desszert: nem kell hozzá bekapcsolni a sütőt, és hűtve kell enni. Egyébként bátran lehet még nyáriasabbra variálni, a kávét és a kakaóréteget idénygyümölcsökre cserélni, finom eperrel, de akár citromos krémmel is. Ebben az esetben még jobb, ha az alkoholt is hozzáigazítjuk: citromoshoz pl. limoncello, epreshez eperbor, cointreau, vagy egy nem túl édes tokaji bor illik. Ebből is látszik, hogy ez nem egy gyerekeknek való desszert, habár kis fantáziával el lehet készíteni a "mentes" verziót is, ha nálatok is annyira olaszmániások a kölykök, mint nálunk.

A tiramisu ráadásul pofonegyszerű is, az igazán finom végeredmény titka az, hogy tényleg vegyünk jót abból néhány dologból, ami kell hozzá. A mascarpone nem tejföl, a babapiskóta meg nem háztartási keksz.

Kipróbáltuk, ezek tényleg jók

Mascarponéból az itthoni mezőny elég lapos, abban viszont teljesen jól muzsikál a Spar, az Aldi és a Lidl saját márkása is (nem a light, a zsíros!). Babapiskótából pedig arra érdemes vadászni, amin a Savoiardi felirat díszeleg, ebből egy nagy csomag két tál elég nagy tál tiramisura is elég.

Tiramisu

4418080 1a07cea44476d58496ed18d5e0a2568e wm

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 20 dekagramm babapiskóta
  • 50 dekagramm mascarpone
  • 3 darab tojás
  • 1.5 deciliter feketekávé
  • 1.5 deciliter rum/aroma/amaretto
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Recept idők

Elkészítés:

1. A mascarponét és a tojások sárgáját robotgéppel jó alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliát, és az alkohol felét, azzal is elkeverjük.

2. A fehérjéből kemény habot verünk. Óvatosan a mascarponés masszához forgatjuk.

3. Egy mélytányérba összeöntjük a kávét a maradék alkohollal.

4. Magunk elé készítünk egy - lehetőleg szögletes - tálat. Vagy, ha fontos, hogy szépen tudjuk majd tálalni, üvegpoharakat vagy tálkákat, az egyszemélyes adagoknak.

5. A babapiskótákat egyesével, egy pillanatra a kávéba mártjuk. Nem kell áztatni, a savoiardi olyan, mint a szivacs, így is eleget fog felszívni, de nem fogja szétáztatni az egész desszertünket.

6. A megmártott babapiskótákkal egy rétegben kirakosgatjuk a tál alját. Ha ez megvan, rákanalazzuk a krém felét.

7. Jön a második réteg kávéba mártott babapiskóta. Majd a krém másik fele.

8. Minimum 4-6 órát álljon lefedve a hűtőben, hogy összeérjen. A tetejét közvetlenül tálalás előtt hintjük meg szitából, vékony rétegben a cukrozatlan kakaóporral.

Ezt is szeretjük