Készíts otthon nutellát (és kezdj el hozzá keményen sportolni)!
Mogyorókrém recept házilag

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nutella, vagyis csokis mogyorókrém házilag, hát az elég menő dolog. Kenyérre, kalácsra, kekszre, palacsintára lehet kenni, utána pedig ehetjük napokig a csírasalátát, hacsak nem akarjuk a strandszezont két számmal nagyobb fürdőruhában kezdeni.

Ha úgy döntünk, hogy vállalhatóak a következmények, akkor viszont érdemes otthon elkészíteni a nutellát. Sokkal olcsóbb nem lesz, és a mogyoró meghámozása közben biztos megfordul a fejünkben, hogy néztük volna inkább meg az Alien-szériát török szinkronnal, még az is jobb lett volna, a végeredmény majd kárpótol, és boldogan kanalazhatjuk, kenhetjük a nutellánkat. Vagy akár ajándékba is adhatjuk legkedvesebb barátnőinknek, elvégre, ha már hízunk, hízzunk együtt!

A mogyorós csoki például elég jó alapanyag a házi nutellához, két legyet ütünk egy csapásra.
Fotó: Pixabay
 

Itt jegyezzük meg, hogy mogyorót megtörve is lehet kapni, ha a könnyű megoldásokat részesítjük előnyben. A magam részéről egy évtizede mindig felszedem anyósom mogyoróbokra alól a termést, és gondosan beteszem a kamrapolcra, majd vidáman megvásárolom a piacon a mogyoróbelet. Lustaság, fél egészség. Már amennyiben az egészség egyenesen arányos a csípőbőséggel.De például jó minőségű mogyorós csokival is áthidalhatjuk a problémát, főleg, ha hajlamosak vagyunk lazán kezelni az arányokat.

Alapanyag. Sőt: ALAPANYAG

David Lebovitz receptjéből indultunk ki eredetileg, amiből többszöri kísérletezés alapján végül az alábbiakra jutottunk.

Fontos, hogy:

  • törökmogyorót használjunk, drágább és macerásabb, de akkor is.
  • a csoki jó minőségű legyen, az elfekvő, bevonóból készült csokimikulást tehát ne most használjuk fel.
  • a végeredmény krémes legyen, amennyire csak lehet.

Nutella házilag

Nutella Doctor Pepper

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 160 gramm törökmogyoró
  • 40 gramm mandula
  • 200 gramm étcsoki
  • 150 gramm tejcsoki
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál semleges ízű olaj

Elkészítés:

A mandulát 1 percre forró vízbe dobjuk, majd kivesszük és óvatosan kipattintjuk a héjából a mandulaszemeket. Vigyázni kell, hogy ne égessük meg a kezünket, szükség lesz még rá.

180 fokra előmelegítjük a sütőt, tepsire öntjük a mogyorót és mandulát és kb 12-15 percre sütőbe toljuk. (Ha mogyorós csokival hekkeljük meg a dolgot, akkor értelemszerűen csak a mandulát pörköljük). A mandula megpirul, a mogyoró pedig kicsit megpörkölődik, feketés színe lesz, de nem baj, az a jó. Kivesszük a sütőből és konyharuhával, papírtörlővel, vagy hőálló tenyér esetén csupasz kézzel ledörzsöljük a mogyoró héját. Nem baj ha itt-ott marad egy kicsi rajta.

Ezen a ponton jön a szemcse-minimalizálási fázis, a móka maga. Sok módszert kipróbáltunk, a késes aprító teljesített a legjobban, úgyhogy ezt ajánljuk. Néhány percig aprítóban daráljuk a mogyorót és mandulát, ami eleinte szemcsés, de aztán egyre krémesebb, és amikor már vajhoz hasonló állagú, akkor jó.

Az étcsokit és a tejcsokit gőz fölött megolvasztjuk, a végén hozzákeverjük az olajat és a kakaóport.

A mogyorós-mandulás vajszerű krémet a csokihoz adjuk, elkeverjük és befőttes üvegekbe kanalazzuk, majd hűvös helyen (de nem hűtőben) tároljuk.
Ezt is szeretjük