7 étel, amitől rossz kedved lesz - biztos kérsz még egy müzliszeletet?
Ez van: a gyomor a második agy

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem véletlenül szokták azt mondani, hogy a gyomor a második agyunk. 

A jókedvet okozó szerotonin 90 százalékát a gyomor-bél rendszer állítja elő, és legnagyobb része a vérlemezkékben és az agyban (főként a hipotalamuszban) tárolódik. Ahogy az evésünk befolyásolhatja ezt jó irányba, a dietetikusok szerint léteznek kifejezetten rosszkedvet okozó ételek/italok is.

shutterstock 2847967552

Lássuk, miből fogd vissza magad, ha szeretnél jobb kedvű lenni:

Light üdítők

Az aspartammal édesített diétás üdítőkben egy fenilalanin nevű aminosav is megtalálható,  ami az orvosok szerint akadályozza a szerotonin termelődését. Ha a kedélyállapotunkról van szó, jobban járunk, ha a koffeindózist light kóla helyett inkább kávéból vagy feketeteából szerezzük be.

Gabonapelyhek és müzliszeletek

Nem kell teljesen elfelejtenünk ezeket, viszont érdemes rászokni a címkék, táblázatok tanulmányozására, és olyat keresni, amelyben kevés cukor van. Keress olyat, ahol a tápérték-táblázatban 100 grammban legfeljebb 10 gramm cukor található.

shutterstock 488406274

Rengeteg márka cukortartalma őrületes, számtalan ilyen, egészségesnek kinéző ételnek a fele konkrétan cukor. Ez nem jó, mert pillanatok alatt kapunk tőle egy hatalmas, ám annál rövidebb energialöketet, aztán meg, ahogy a vércukorszintünk ismét leesik, a testünk stresszhormokokat kezd termelni, és már kész is a hangulatingadozás.

Csomagolt édes péksütifélék, kicsi fánkok és barátaik

Miközben egy-egy szökőévente benyomott fánkocska senkit nem fog tönkretenni, naponta azért nem kell velük ismerkedni. Gyakorlatilag semmilyen különösebben értékes tápanyag nincsen bennük, az egyszerű szénhidrátok pedig, mint ahogy az előző pontban már szó volt róla, hangulatingadozást okozhatnak. Ráadásul, a bolti sütikékben gyakran használt színezékeket összefüggésbe hozták a gyerekeknél egyre gyakoribb  hiperaktivitás és figyelemzavar kialakulásával.

Gyorséttermi ételek

A részben hirdogénezett növényi zsírok használatával számtalan termék élete hosszabbítható meg, csakhogy közben ezek bele is zavarnak testünk omega-3 egyensúlyába. És az alacsony omega-3 szint összefüggésbe hozható a pesszimizmussal, a depresszióval és az agresszióval is, 

Olyan növényi sütőzsiradékok, mint a kókuszzsír és a pálmazsír

Minél inkább tele van egy étel többszörösen telített zsírsavakkal, annál jobban növeli vérünkben a káros koleszterin szintjét. És sajnos kevesen tudják, hogy a trendi kókuszzsír, vagy a széles körben használt, olcsó pálmazsír például tömve van velük. Mivel ezek általában szintén részben hidrogénezettek, ezért ugyanúgy hatással vannak az omega-3 szintre is.

Bolti felvágottak

A legtöbb csomagolt bolti felvágott, a sonkák, szalámik, virslik is, tartósítószerként nátrium-nitritet tartalmaznak. A nitrit pedig - a szintén ott lévő ízfokozókkal és színezékekkel együtt - hozzájárul a kedély ingadozásához, okozhat püffedést víz-visszatartás miatt és fejfájást is. 

shutterstock 540007165

Aszalt gyümölcsök

A gyümölcsök az aszalás során elveszítik nedvességtartalmuk javát, ez még nem lenne baj, csahogy olyan picik és finomak, hogy könnyű belőle nagyon sokat enni. És mivel cukortartalmukat nem vesztik el, így elég könnyű belőlük túl sok cukrot bevinni. Ráadásul az emésztésünknek is okozhat gondokat, ha mértéktelenül toljuk az aszalt meggyet.

Ezt is szeretjük