Készíts csigát pizzatésztából, mindenki imádni fogja!
Puha pizzás csiga

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Házi pizzát sütni jó. Házi pizzát enni még jobb. A maradékot újrahasznosítani a legjobb. Na jó, belátjuk, az evés a legjobb.

Manapság, amikor minden gasztromágus az “újragondolt” ételekben utazik, még a retek leveléből is finom krémet készíthetünk, és nem élet az élet paprikás krumpli ízű macaron nélkül, akkor vonjuk le a következtetést, és legyünk mi is kreatívak! Még akkor is, ha csak egy egyszerű pizzatésztáról van szó!

Tegyük félre a maradékokat, és alkossunk belőlük egy új ételt, vagy használjuk a jól ismert ízeket valami egészen más formában. Alkotói körökben ezt úgy hívják: upcycling, vagyis úgy hasznosítunk valamit újra, hogy más funkciót, új értelmet nyer. Jól hangzik, nem?

Kimaradt pizzatészta?

Természetesen az sem olyan nagy baj, ha nem kimaradt pizzatésztából készítjük a csigákat, hanem külön, erre az alkalomra dagasztunk egy adagot. Megéri, egyrészt én még sosem láttam kimaradt pizzatésztát, miért is maradna ki? Kinyújtom, és készítek belőle... pizzát. Másrészt pedig ezért a receptért is érdemes belekezdeni. Végül is, csak arra akartunk rámutatni, hogy a pizzatészta milyen sokrétűen felhasználható anyag.

Pizzás csiga

Pizzás csiga

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 0.5 kilogramm liszt
  • 1 zacskó szárított élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 csapott evőkanál
  • 1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors
  • 3 deciliter langyos víz
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 20 dekagramm Tölteléknek sonka
  • 20 dekagramm sajt
Recept idők

Elkészítés:

A hozzávalókból tésztát dagasztunk (összekeverjük a szárazakat, majd fokozatosan hozzáöntjük a vizet, míg össze nem áll, és addig dagasztjuk, amíg gumilabda állagú nem lesz.)

Legalább fél órán át meleg, huzatmentes helyen, letakarva kelesztjük.

Ha jól megkelt, bekapcsoljuk a sütőt, majd átgyúrjuk a tésztát, és kb. 30x15ös téglalappá nyújtjuk, vagy ahogy sikerül. Ebből a mennyiségből 3-4 rúd is kijön.

Ráhelyezzük a sonkaszeleteket, bőven megszórjuk reszelt sajttal, majd a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük a tésztát, úgy, ahogy a csigák készítésénél szoktuk.

1,5-2 cm-es szeletekre vágjuk a rudat, és sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük a szeleteket.

220 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Az a jó, ha a tetején a sajt kezd pirulni. Fokhagymás tejfölbe mártogatva a legjobb!

Ezt is szeretjük