Süssél reggelire ciabattát, és bármit kérhetsz, megkapod
A frissen sült,házi ciabatta receptje

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szeretsz hétvégi, madárfüttyös reggeleken frissen sült, házi péksüteményt reggelizni? A ciabattát szereted? Ha mind a kettőre igen a válasz, akkor ez a te cikked, egyszerű ciabatta recept jön, amit sokszor kipróbáltunk, és mindig boldog volt tőle a család.

A ciabatta az az olasz kenyérféle, aminek ropogós, ugyanakkor szakadós a héja, belül pedig jó nagy lyukak vannak, és olyan, mintha kicsit nedves lenne. Errefelé szokták gyökérkenyérnek is hívni, lényeg, hogy nagyon finom, de jó minőségű, extraszűz olívaolajba mártogatva, paradicsommal a legjobb. Olaszmániások előnyben.

Az elkészítésébe a ciabatta evés tervezett kezdési időpontja előtt 12 órával kell belefogni, de munka csak olyan öt perc lesz vele. A többi időt tölthetjük mással is, például alvással, ha reggelire szánjuk a sütinket. Este kikeverjük a hozzávalókat, éjjel pihentetjük, reggel tepsire tesszük, megsütjük, és megesszük, ennyi.

Ne lepődj meg, ragadni fog

A ciabatta tészta akkor jó, ha csak egy kicsivel sűrűbb, mint a nokedlitészta. A formázása tényleg nem egyszerű dolog, mondhatni, innen szép nyerni. Én egy idő után kézzel már nem is nyúltam hozzá, mert úgy éreztem magam tőle, mint a légypapírba ragadt légy, hanem jó éles, és szilikonbevonatú lapáttal vágtam fel a lisztezett deszkára borított masszát (a szilikonos sütőlap még jobb megoldás, mint tapadásmentes felület), majd a lapáttal áthelyeztem a tésztát sütőlemezre, a többit pedig a természetre bíztam. Jó lett így is.

Ciabatta

ciabatta

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 3 bögre liszt
  • 1.5 bögre víz
  • 1.5 teáskanál
  • 0.5 teáskanál szárított élesztő
  • 0.5 teáskanál szárított fűszer, pl. bazsalikom (elhagyható)
  • 1 evőkanál szárított paradicsom, olajbogyó a tésztába, de el is hagyható
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet (a legegyszerűbb sima fehérlisztet) belemérjük egy keverőtálba, vagy nagyanyánk kisvájdlingjába, beleszórjuk a sót, és a szárított élesztőt, esetleg a fűszert, ha szeretnénk. Összekeverjük.

Hozzáadagoljuk a vizet, lényeg, hogy amikor fakanállal összekevertük, akkor olyan nokedli állagú legyen.

Most letakarjuk a tésztát, hagyjuk kelni, 12 óra múlva jövünk.

Reggel átkeverjük a szépen megkelt tésztánkat, teszünk bele olajbogyót, szárított paradicsomot, vagy amit akarunk.

Kiborítjuk a tésztát a jól meglisztezett deszkára, kézzel, de inkább szilikonos lapáttal összébb terelgetjük, majd nyolc részre vágjuk.

A bucikat kissé megformázzuk, nem akarjuk nagyon, mert beleragadunk. Egy sütőpapíros tepsire 4 bucit helyezünk.

Pihentetjük még 30 percet, vagy kevesebbet, addig felmelegítjük a sütőt 200 fokra. Légkeveréssel, 20-30 percig sütjük, látszik rajta, hogy mikor jó.
Ezt is szeretjük