8 étel, amiről azt hisszük, hogy fogyunk vele, pedig épp ellenkezőleg
Ha finom, hizlal is

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Múltkor olaszos módra rakott padlizsánt készítettem (melanzane alla parmigiana, csodálatos, isteni étel!). Férjem, aki amúgy nem különösebben érdeklődik a dolgok kalóriatartalma iránt, elégedetten jegyezte meg: ebben kábé semennyi kalóra nincs, nem?

Mivel azért ez így elég gyanús volt, már csak a tepsibe a rétegek közé bepakolt 50 deka mozzarella és 10 deka parmezán okán is, hát kiszámoltam, mennyi lehet az annyi. Becsülve, mert maximum tippelni tudom, mennyi olajat szívott fel a padlizsán az elősütés közben, meg csak saccra tudtam, mennyi padlizsán, mennyi paradicsom, de azért csak összeadtuk végül. A semmi kalóriás kis ételünk (emberes) adagonként olyan 7-800 kalóriát tartalmazott.

A következő meglepetés meg akkor ért, amikor egy csomag baromi egészségesként elkönyvelt zöldségcsipszes zacskó hátulját böngészve megakadt a szemem a tápérték táblázaton. Úgyhogy fogtam magam, és összeszedtem ezt a listát, amiben egy rakás olyan dolog szerepel, ami sokkal kevésbé diétás, mint amit hinni szeretnénk róla.

Mennyi az annyi? Kevesebb, mint gondolnád! 2 ezer kalóriát csak fiatal férfiak ehetnek

A naponta hízás nélkül elfogyasztható kalóriamennyiséget viszonylag pontosan ki lehet számolni a súlyunk, korunk, fizikai aktivitásunk alapján, ami fontos, hogy általában sokkal kevesebb, mint gondolnánk. Én például 40+-os, alacsony nőként, heti három futással együtt sem igen ehetek naponta 1400-1450 kalóriánál többet. (Pontosítok olvasói megkeresés miatt: az alapanyagcsere szükségletem napi 1320 kcal, súlytartáshoz kéne kb 1550, ha fogyni szeretnék, akkor az 1450-et kéne belőnöm) Szóval ne számolj te sem a 2 ezer kalóriás városi legendával, kivéve ha magas, sportos, fiatal férfi vagy.

Zöldségcsipsz: általában baromira hizlal, és egyáltalán nem olyan egészséges

Rossz hír: a legtöbb bolti zöldségcsipsz ugyanúgy olajban sül, mint a krumplis változat, és hát a kalóriatartalma is igen hasonló. Valószínűleg a céklás-édesburgonyás keverékben valamivel több a rost és kevesebb a keményítő, ezért kicsit lassabban szívódik fel, de ettől ez még nem lesz egy egészséges étel.

Találomra kiragadott példa: 100 gramm 552 kalória, egy zacskóban tehát kb 500 kalória van, ennyi erővel egy tábla csokit is betolhatnál, az se hizlal sokkal jobban.

Igen, persze, lehet csinálni otthon is zöldségcsipszet a sütőben, én is tudom, egy cukkinit kb 4 sütőtepsin tudsz megsütni, két menetben, oldalanként 45-45 perc, tehát 180 percnyi sütögetés után már lehet is egy maréknyi házi nasid - életszerű. Aki próbált már otthon almacsipszet csinálni, az tudja, miről beszélek...

Teljes kiörlésű kenyér - egészséges, de hizlal

A teljes kiőrlésű kenyér félig jó, mert tényleg egészséges, lassan szívódik fel, sok benne a rost, nem dobja meg a vércukorszintet, de diétásnak éppen nem mondanám, sőt. Mivel több benne az anyag, gyakran több benne a kalória is, mint sima, fehérlisztes társaiban.

Egy rendes tk. kenyérben 100 grammonként körülbelül 200-250 kalória van, ami két nem nagy szeletnek felel meg.

Gyümölcsjoghurt és light gyümölcsjoghurt - hizlal, és nem is valami egészséges

Ó, csak egy kis gyümölcsjoghurt? Ha valaki szeretné komolyan venni a diétáját, akkor sajnos a gyümölcsjoghurtok sem lesznek a barátai, egy kis poharassal együtt gyártmánytól függően máris becsúszik 2-300 kalória, minél tejszínesebb, annál több. És mivel gyorsan felszívódik, ad ugyan egy hirtelen energialöketet, de aztán máris jön a lefelé-hullámvasút, és éhesebbek leszünk, mint előtte. 

A light változatok más okból nem szerencsések. Ezekben általában kevesebb - 80-140 kalória van kis poharanként -, de változó, miből állnak. Leggyakrabban csak a zsírtartalom alacsonyabb, ilyenkor a kevesebb ízt több cukorral és/vagy aromával pótolják. Az édesítőszeres változatokban nincs cukor, viszont van zsír, és a legtöbbnek műíze van. És a felhasznált édesítőszerek sem tartoznak jellemzően az ajánlott táplálékok közé.

100 százalékos gyümölcslevek - tulajdonképpen egészséges, de hizlal

Sok gyümölcs=sok gyümölcscukor=sok kalória. Egy átlagos pohár almalé (narancslé, stb) nagyjából 100-120 kalória, ha megiszunk belőle napi 2-3 pohárral, azzal már el is lőttük a napi keretünk negyedét. Ráadásul a kalóriát főleg gyorsan felszívódó cukorból vittük be, ami nem segít abban, hogy hosszan jól lakottnak érezzük magunkat.

Smoothie - kicsit jobb, mint a lé, de még mindig hizlal

A smoothiek jobbak, mert általában jóval több rost van bennük, mint a gyümölcslében, ami miatt lassabban szívódik fel, ami miatt nem fog megugrani a vércukorszint - aminek örülni fognak a hasnyálmirigyünk langerhans szigetei. De ha igazán komolyan veszed a diétát, akkor a smoothied nagyobb része zöldségekből áll, és nem étkezések mellé, hanem kisétkezésként fogyasztod. És akkor sem literszámra.

Sajt és magok nassolnivalónak - hizlal, hizlal, hizlal

Ha a tévé elé letelepedve egy csomag sajtot és egy zacskó mandulát ettél meg a csipsz helyett, akkor sajnos csak részben lehetsz büszke magadra. A sajt és az olajos magvak közös tulajdonsága, hogy főként zsírból állnak, a zsírnak meg az a tulajdonsága, hogy baromi sok kalória van benne. Vagyis hiába jobb a testünknek valóban, ha sajtot és kesut nasizunk, a mérték itt is fontos. 10 deka fogyókúrásként számontartott mozzarella 240 kalória, 10 deka Pannónia/Trappista/Gouda pedig kb 360 kalória. Ha e mellé még betoltál 10 deka mandulát is (600 kalória), akkor már ezer kalória közelében jársz, ez nekem a napi engedélyezett bevitelem háromnegyede.

shutterstock 478332913

Majonézes saláták - hizlal

Egy jó majonézes kukorica vagy krumplisaláta a rántott hús mellé, és máris milyen diétás lett az ebéd? Hát, sajnos nem. A majonéz 100 grammjában több, mint 600 kalória van, és ha csak 10 deka majonézes kukoricát ettél meg, azzal máris betoltál 160 kalóriát, és hát persze senki nem eszik ám 10 deka majonézes kukoricát, hanem inkább 20-25 dekát, mert annyi már látszik is tányéron. Az pedig már 3-400 kalória, és akkor még nem ettél mellé semmit. Pedig önmagában egy ebédnyi tápanyag volt csak a saláta. 

Ha odafigyelsz, vagy tényleg egyél ebből nagyon keveset, három evőkanálnyival már meg is van a tíz dekád, vagy öntsd le a salátádat inkább fokhagymás natúr joghurttal, az tényleg lájtosabb.

Cukormentes csokoládé - tiszta zsír, hát csoda, hogy hizlal? 

A magas kakótartalmú, hozzáadott cukor nélkül készült csokoládék sem ehetőek sajnos büntetlenül. Ezek 100 grammjában - ez egy normál, nagytáblás csoki mérete - számolhatsz 570-600 kalóriával. Ha csak egy kicsike szeletet eszel belőle, tudod, a kis csomagot, akkor is bedobtál könnyedén 150-200 kalóriát.

A datolyából készült, ilyen-olyan nyers csodák egy árnyalatnyival jobbak, azok átlagosan 400 kalória körül vannak 10 dekánként, csak hát az öt dekás csomagolási egység miatt pont ott vagy, mint ha a másikból ennél egy 25 grammos adagot.

Ezt is szeretjük