8 isteni recept az egészséges avokádóval – Megéri minél gyakrabban fogyasztani

avokádó cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyönyörű zöld, sok benne a fehérje és a telítetlen zsír, vitaminokban gazdag és nem mellesleg isteni finom az avokádó, amelyből csodás salátákat és krémeket is készíthetsz.

Az avokádó trópusi fán terem, a legtöbbet Mexikóban, Kaliforniában, Hawaiin és Floridában termesztik. Egyszerre zöldség és gyümölcs, nagyon egészséges, magas a C- és az E-vitamin-tartalma. 

Ugyan a zsírtartalma is magas, de ezek egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak. Kiemelkedő a fehérjetartalma, sok benne a béta-karotin, a magnézium-, folsav-, E-vitamin- és K-vitamin-tartalma is jelentős. A kalóriatartalma viszonylag magas, 100 gramm avokádóban 218 kalória van.

A vásárlásnál figyelj oda, hogy ne vegyél túlérettet, ha pedig éretlen, akkor csomagold papírzacskóba, és hagyd, hogy szobahőmérsékleten megérjen. A pucolása sem nehéz, itt olvashatod el, hogyan tudod a leghatékonyabban felhasználni. Az avokádót mindig nyersen fogyaszd, sose főzd meg, mert akkor keserű lesz. Az egyik legnépszerűbb felhasználási módja, ha krémet, guacamolét készítesz belőle, ezt a mártogatóst pirítósra is kenheted vagy tortillachipsszel is tunkolhatod.

avokádókrém álló

Avokádódzsúsz

Szemvidító és nagyon egészséges turmixot készíthetsz avokádóból és más lédús zöldségből, amelyet a nap bármelyik szakában megihatsz. Ez a turmix a magas víztartalmú uborkától és salátától lesz szomjoltó és vitamindús. 

avokádó juice álló

Avokádósaláta grapefruittal

Télen is készíthetsz vitaminbomba salátát, a C-vitaminban gazdag grapefruitból és az egészséges zsírokban és antioxidánsokban gazdag avokádóból, mindössze 2 hozzávalóból. Az öntet is citrusos, amelynek a mennyiségét ízlés szerint csökkentheted vagy növelheted. Az öntet egészen ízgazdag, dijoni mustár, oregánó és hagyma is kerül bele. 

avokádó grapefruit saláta álló

Hamis carbonara avokádóval

Semmiképpen ne az eredetivel akard összehasonlítani ezt az avokádós hamis carbonarát, de hidd el, nem fogsz benne csalódni, ha a krémességet keresed. A villámgyorsan elkészíthető főétel tojássárgájával, tejszínnel és krémesített avokádóval készül, nem mellesleg gyönyörű színe is lesz. 

avokádós carbonara

Csirkés-avokádós tortilla

A szendvics is lehet különleges, csak ügyesen variáld a hozzávalókat, és pakolj bele minél több egészséges összetevőt. Így akár egy főétkezést is kiválthatsz, bár azért arra ügyelj, hogy az esetek többségében inkább egyél meleg ételt, itt leírtuk, miért. Ha még sincs rá lehetőséged, akkor ezt a csirkés-avokádós tortillát nagyon ajánljuk, amelyben minden tápanyag megtalálható. 

csirkés avokádós tortilla álló

Spenótos-avokádós spagetti

Szintén egy gyorsan elkészíthető tésztaételt mutatunk, ezt a spenótos-avokádós spagettit 20 perc alatt az asztalra tudod tenni. Az avokádóból, a spenótból, a dióból és a fokhagymából egy izgalmas pesto készül, amelyet csak össze kell forgatni a kifőtt tésztával. A kissé fanyar ízű szószt remekül ellensúlyozza az édes és lédús koktélparadicsom. 

csirkés avokádós spagetti

Garnélanyársak avokádóval

Igazi nyári ízeket varázsolhatsz az asztalra ezzel az avokádós garnélanyárssal, amely nemcsak ízgazdag, hanem diétás és egészséges fogás is. Ez a könnyed étel a ráknak köszönhetően tele van fehérjével, az avokádó pedig vitaminokkal és telítetlen zsírsavakkal ruházza fel. Az ízhatást lime-lével fokozhatod. 

avokádós garnélanyárs

Mexikói avokádóleves

Szintén színes fogás ez a mexikói avokádóleves, amelynek az ízesítéséhez használj lime-levet, valamint koriandert. A levest még laktatóbbá teszi a belefőtt rengeteg zöldség. 

avokádó krémleves álló

Görög saláta quinoával

A görög salátában a roppanós zöldségek tökéletes harmóniában állnak a sós feta sajttal. Kalória szinte nincs benne, mégis jóllaksz tőle, a zöldségekben található rostok miatt, amelyek sokáig eltelítenek. A quinoás görög saláta a gabona miatt laktató, illetve alakbarát is, hiszen a quiona magas rost- és fehérjetartalmú, komplex szénhidrátforrás.

Fotók: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük