Minden, amit a babról tudni érdemes: vásárlás, konyhai tippek, receptek, élettani hatások
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Mire kell figyelni a bab vásárlásánál? Be kell áztatni főzés előtt? Utánajártunk a gyakran felmerülő kérdéseknek.
A bab olcsó, tápláló és egészséges hüvelyes, érdemes lenne minél többször fogyasztani. Amellett, hogy jótékonyan hat a szervezetre, nagyon finom is, változatosan használható fel a konyhában, szuper alapanyag.
Miért érdemes babot fogyasztani?
A bab rostdús élelmiszer, fehérjében igen gazdag. Hosszan tartó teltségérzetet okoz, mivel lassan emészti meg a szervezet. Alacsony a cukortartalma, nem emeli meg a vércukorszintet, így csökkenti a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét. Magas az antioxidáns tartalma, rákmegelőző hatásáról is ismert.
A bab gazdag B1- és K-vitaminban, vasban, mangánban, foszforban, magnéziumban és nátriumban. Magas rosttartalma miatt jótékonyan hat a bélműködésre, csökkenti a szervezetben található rossz koleszterin szintjét, segít megelőzni a szív- és érrendszeri problémák kialakulását. További jótékony hatásairól itt olvashatsz.
A fehérbab a legmagasabb rosttartalmú babféle, káliumban gazdag, így csökkenti a vérnyomást, koleszterinbarát. A vörösbabban antioxidáns és omega-3 zsírsav található nagyobb mennyiségben, míg a fekete bab antocianinokkal van tele, így serkenti az agyműködést.
Mire figyelj, ha szárazbabot veszel?
Ha piacon szerzed be a babot, először is nézd meg, hogy a zacskó, amiben árulják, nem párás-e. Ha igen, nem szabad megvenni. A szemeket is érdemes megvizsgálni, a törött, fonnyadt, penészes babot ne vedd meg, de azt se, amin kis, kerek lukak láthatóak - olvasható a Tudatos Vásárló honlapján.
Ha véletlenül mégis találsz hibás szemeket a csomagban, válogasd ki őket, mikor hazaérsz. Mindenképpen öblítsd át a babot, mielőtt használnád, a törmelékre nem lesz szükséged.
A bab tárolása
A babot légmentesen zárható dobozban/üvegben, sötét helyen kell tárolni. Nem kell hűtőbe tenni, elég szobahőmérsékleten tartani. Az öreg bab nem tud jól megpuhulni, kemény marad, úgyhogy érdemes 2 éven belül felhasználni. Ha mégis megpróbálkoznál a főzésével, adj hozzá egy kis szódabikarbónát, az sokat segíthet a helyzeten.
Szükség van áztatásra?
Igen! Amellett, hogy rövidül a főzési idő, más előnyei is vannak az áztatásnak: a babszemek nedvességtartalma kiegyenlítődik a vízben, így egyszerre, egyenletesen puhulnak majd meg. A gázképződésért felelős anyagok is távoznak a babból, ha pár órára beáztatod a hüvelyest, úgyhogy az áztatóvizet mindenképp öntsd le róla főzés előtt, ha szeretnéd elkerülni a puffadást. Itt írtunk bővebben arról, hogy miért okozhat emésztési problémákat a babfogyasztás, érdemes elolvasni.
Mivel az áztatással rövidül a bab főzés ideje, az ásványi anyagok és a vitaminok is jobban megmaradnak benne, mintha hosszú órákig rotyogna a tűzhelyen - igaz, egy részük az áztatóvízbe kerül. Ha esetleg elfelejtetted/nincs időd az áztatásra, elő is főzheted a babot, a többi alapanyagot csak akkor add hozzá a hüvelyeshez, mikor már nem kell neki sok idő, így azok nem veszítenek a vitamintartalmukból.
Főzés
Ahogyan a kemény bab sem élvezetes, úgy a túlfőtt, pépes sem. A babot kevés vízben tedd fel főni, ha elpárolog róla a folyadék, folyamatosan pótold. Várd meg, míg felforr, majd vedd lejjebb a lángot, lassú tűzön főzd. Ha túl sok vízzel öntöd fel, ázott lesz, minden ízanyag kifő a lébe. Időközönként kóstold meg a babot, a pontos időtartam attól függ, milyen idős a hüvelyes, de 1-2 órát mindenképp érdemes rászámolni.
Ha savas anyagot adsz a babhoz, azt mindig a főzés végén tedd meg, különben kemények maradhatnak a szemek. Ugyanígy érdemes eljárni a sóval is, csak a főzés végén add hozzá, de azért hagyj így is pár percet a babnak, kell egy kis idő neki, míg magába szívja.
A konzervbab használata sem ördögtől való, ha időt szeretnél spórolni. Igaz, gyakran hozzáadott sót tartalmaz, de ha átöblíted a babot, könnyen megszabadulhatsz az adalékanyagoktól.
Receptek
Összegyűjtöttük a kedvenc babos receptjeinket, ezekből érdemes válogatnod:
- Csülkös bableves
- Minestrone
- Sólet
- Chilis bab
- Babfőzelék
- Fehérboros bab
- Babbal töltött édesburgonya
- Sütőben sült zöldségek babbal
- Fehér babos mártogatós
Fotók: Getty Images