Segíti a fogyást és tele van omega-3 zsírsavakkal - 9 ok, amiért érdemes több diót enni

dió cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A dió nemcsak az ősz egyik legfinomabb csemegéje, hanem nagyon egészséges is, önmagában fogyasztva a legjobb, de szuper sütemény-alapanyag is.

A diót nem csak az élvezeti értéke miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert elképesztően egészséges. A dió fogyasztását minden életkorban nagyon ajánlják, a szervezetre igen jótékony hatású. Ősszel érdemes szedni, törni és eltenni többféle módon.

A diófa Magyarországon őshonos növény. A diónak egyébként nemcsak a termését, hanem az illatos levelét is hasznosítani lehet, a csonthéjas gyümölcse pedig nagyon egészséges. A zsírtartalma ugyan elég magas, de annyi vitamin és ásványi anyag van benne, hogy érdemes akár naponta enni belőle. 

Jót tesz az emésztésnek

Az egészséges bélflóra nagy mennyiségben tartalmaz jótékony baktériumokat, valamint más alapvető mikrobákat. Ha a bélflóra nem működik megfelelően, az számos betegség, például fekélyek vagy rák kialakulásához vezethet. Ezért is fontos, hogy az emésztőrendszert karban kell tartani. A dió prebiotikumként működik, a baktériumok aktivitására hat.

Csökkenti bizonyos rákfajták kockázatát

Számos kutatás bebizonyította, hogy a dió rendszeres fogyasztása csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát. A dió fogyasztása nőknél az emlő-, férfiaknál a prosztatarák és a vastagbélrák kialakulásának esélyét csökkentheti. 

diótörő belső

Tele van antioxidánsokkal

A diónak magas a C- és az E-vitamin tartalma, de emellett antioxidánsokban is gazdag. Az antioxidánsok megvédik a sejtet a szabad gyökök által okozott károktól.

Segít a súly megtartásban és a fogyást is támogatja

A dió bár magas zsír- és kalóriatartalmú, kutatások szerint mégis támogatja a fogyást. Hogy miért? A rosttartalma magas, és a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztása teltségérzetet kelt. Emellett a dió fokozza az anyagcserét, gyorsítja a zsírégetést. 

Nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat

A dió a többi csonthéjashoz képest jóval több omega-3 zsírsavat tartalmaz. Az omega-3 zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírok, amelyeket a szervezet nem képes előállítani, ezért fontos, hogy más módon kell bejuttatni a szervezetbe. Az omega-3 zsírsavaknak számtalan egészségügyi előnye van, például csökkentik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát és hozzájárulnak az erek állapotának javulásához. 

Csökkenti a 2-es számú cukorbetegség kockázatát

A diófogyasztás a napi étkezésbe beiktatva támogatja a fogyást, így csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. A dió segít a vércukorszint szabályozásában is.

dióka belső

Csökkenti a vérzsírt

A dió jelentősen csökkenti a vér „rossz” LDL-koleszterin- és trigliceridszintjét, amely a szívbetegségekért felelős. Ezen kívül a dió csökkenti a vér általános koleszterinszintjét. 

Javítja az agyműködést

Tanulmányok szerint a többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, növeli a koncentrációképességet. Emellett polifenolokban és E-vitaminban gazdag, jótékony hatással van az agyműködésre és megvéd az Alzheimer-kórtól.

A fiatalság forrása

A dió jó hatással van az egészségre külsőleg és belsőleg is. A dió olaja kiváló bőrápoló hatású, hidratál, simítja, nyugtatja a bőrt, így késlelteti az öregedési folyamatokat is. 

A diót nem csak magában fogyaszthatod, teheted salátába, például Waldorf-salátába, de csodás édességek, például a diós guba alapanyaga is, nem is beszélve a karácsonyi bejgliről. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük