Ne csak nátha idején fogyaszd: a gyömbér erősíti az immunrendszert, és gyomorpanaszok ellen is hatásos

gycover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gyógy- és fűszernövény igazi csoda, remek immunerősítő, gyulladáscsökkentő, pozitív tulajdonságai mellett különleges zamattal ruházza fel az ételeket, süteményeket.

Az aromás fűszer Indiából és Dél-kelet Ázsia trópusairól származik, az indiai és a kínai ételek egyik kötelező ízesítője, amit kezdetben gyógyereje miatt orvosságként alkalmaztak.

A gyömbér gumós gyökerű trópusi növény, minden évben 1 méter hosszú szárat hoz csenevész, lándzsa alakú levelekkel és sárga, bíbor virággal. A növény gyökerét szokás használni, mely aromagazdag, kicsit pikáns.

gyct4

Áldásos hatásait tekintve az egyik legrégebben használt növény, ami nemcsak a testre gyakorol pozitív hatást, hanem a lélekre is. Emésztéssegítő tulajdonsága miatt az ókori görögök nagy étkezések közben vagy után kenyérrel fogyasztották, majd később a kenyér tésztájába dolgozták, de leheletfrissítőként is alkalmazták a gyömbért.

gyct2

A gyömbér A-, C-, E- és B-vitamint is tartalmaz, vírus- és baktériumölő, hatóanyagainak köszönhetően erősíti az immunrendszert, épp ezért nátha és légúti betegségeknél gyakran előkerül gyógytea formájában. A csodaital segít megszüntetni a köhögést, és izzasztó hatással is bír.

Egyszerűen készül a gyógytea

Mivel a gyömbér ereje frissen az igazi, ezért a tea készítéséhez egy kis darabot reszelj le, annyit, amennyi egy teáskanálban elfér, elég lesz, ezt a mennyiséget 2 deci vízzel forrázd le, majd fedd le, és 8-10 percig hagyd állni. Fogyasztás előtt szűrd le, magában is elkortyolhatod, vagy 1-2 darab citromkarikával és 1-2 teáskanál mézzel gazdagítva is el lehet fogyasztani.

gyct1

A gyömbér inhalálásra is alkalmas, segít a letapadt váladék feloldásában. Mivel gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert, az érintett területen borogatásként is alkalmazható. Gyomorbántalmak, emésztési problémák és hányinger esetén is hasznos, ezért a gyógytea ilyen panaszokra is javasolt.

Frissen, szárítva, őrölve is használható

A legjobb nyersen, reszelve, kis adagban az ételekhez, italokhoz és süteményekhez keverni. Az ázsiai konyha húsos ételekbe csempészve szereti alkalmazni, pácba keverve is kiváló, így sushiban is elfér, de gyümölcsös italok, turmixok, saláták és sütemények tésztájában is remekül érvényesül a zamata.

gyct3

Ha épp egzotikusabb menüvel készülnél, elég egy teáskanálnyival feldobnod az ételt, lehet az egy csirkés ragu vagy pác, amit húsra kensz, de sima, egyszerű muffinmasszában is kipróbálhatod. Levesek közül remekül illik krémlevesekbe, a sárgarépával jól harmonizál. A klasszikus őszi, téli alapanyagokkal különösen jól működik, a sütőtökpüré sokkal finomabb tőle, ahogy a mézeskalácsban is ott a helye. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük