5 egyszerű és isteni pác az omlós csirkéhez: így nem szárad ki a hús

csirkepác
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csirke egyes részeit, különösen a mellét, nagyon könnyű kiszárítani, úgyhogy sütés előtt érdemes valamilyen fűszeres pácba forgatni, hogy szaftos maradjon.

A csirkehús a mai napig közkedveltebb, mint a sertés vagy a marha, mindegy, hogy a szárnyáról, combjáról vagy melléről van szó, hatalmas népszerűségnek örvend. Ha sütőben vagy grillen sütve készül, fontos, hogy megfelelő pácot kapjon a hús, úgy nemcsak sokkal ízletesebb, de szaftosabb is lesz, egész biztosan vajpuha lesz a végeredmény. 

Az alábbiakban az 5 kedvenc marinádunkat szedtük egy csokorba, bár mindegyik nedves pác, nagyon változatosak a receptek, van köztük olaj-, de joghurtalapú is. Próbáld ki mindet, meglátod, egészen új szintre emelik a csirke bármely részét, ráadásul mindegyik más-más ízzel ruházza fel a húst.

Az alapok

Az alábbi marinádok 1 kiló húshoz elegendőek, legyen az mell, comb vagy szárny, rád van bízva, mivel dolgozol. Van köztük csípős, édes-savanyú és zöldfűszeres pác is, mindegyiket érdemes kipróbálni. 

csirkepác1

A technika mindig ugyanaz: a választott pácot öntsd simítózáras zacskóba, tedd bele a húst, dolgozd össze a marináddal, majd tedd a hűtőbe minimum 2-3 órára, de akár egy egész éjszakára. Minél tovább áll a pácban, annál finomabb lesz. Másnap grillen és sütőben is megsütheted, a sütési idő a választott hústól függ, a mellnek, illetve a filéknek jóval kevesebb, míg a csontos combnak több időre van szüksége.

A pácok

Mézes-mustáros marinád

A mézes-mustáros szósz igazi klasszikus, salátaöntetként és pácként is tökéletesen működik, az alább olvasható receptet is kipróbálhatod mindkétféleképpen. Ha marinádként használod, a mustár éreztetni fogja magát a végeredményen, mégsem lesz túl erőteljes az íze, a méz tökéletesen kompenzálja. A sóval csak óvatosan, mivel a mustár is tartalmazza az alapfűszert.

Hozzávalók:

  • 3 ek. méz
  • 3 ek. dijoni mustár
  • 3 ek. olívaolaj
  • 0,5 tk. só
  • 0,5 tk. bors
csirkepác2

Görög joghurtos pác

A görög konyha ízeivel és a joghurt krémességével csábít ez a marinád, talán az egyik legízletesebb a válogatásban, ráadásul nem csak csirkehúst pácolhatsz benne, sertéshez is illik, de zöldségekkel is tökéletes. A görög joghurt a fehérjetartalmánál fogva puhítja a húst, ráadásul ha grillezed, nagyon szép kérget képez majd a csirkén. Mivel citromlé és ecet is van a pácban, egy kevés méz is került bele, az ellensúlyozza a hozzávalók savasságát.

Hozzávalók:

  • 280 g görög joghurt
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 citrom leve és héja
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. vörösborecet
  • 2 ek. méz
  • 1 ek. oregánó
  • ízlés szerint só, bors
csirkepác3

Édes-csípős pác

Az édes-sós vonalon maradva, de ázsiai vizekre evezve, mindenképp érdemes kipróbálni az édes-csípős pácot is, egészen új szintre emeli a csirkehúst, nagyon különleges fogás születik majd a legunalmasabb csirkemellből is. A pác alapja édes chiliszósz, ezt készen is beszerezheted, de elkészítheted házilag is, és olyan távol-keleti ízekkel egészül ki, mint a szójaszósz, lime és gyömbér.

Hozzávalók:

  • 250 ml édes chiliszósz
  • 60 ml szójaszósz
  • 60 ml almaborecet
  • 3 ek. napraforgóolaj
  • 60 ml lime-lé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. reszelt gyömbér
  • só, bors ízlés szerint
csirkepác4

Olaszos pác

Ha kedveled az olasz konyhát és a zöldfűszereket, ezt a fanyar, de nagyon friss pácot imádni fogod. A savak puhítják, a zöldfűszerek íze pedig átjárja a húst, ha teheted, bazsalikomból és petrezselyemből frisset használj.

Hozzávalók:

  • 90 ml olívaolaj
  • 1,5 ek. citromlé
  • 1,5 ek. almaborecet
  • 1,5 ek. víz
  • 1.5 tk. olasz fűszerkeverék
  • 1.5 tk. chilipehely
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. friss petrezselyem
  • 2 ek. friss bazsalikom
csirkepác5

Bazsalikomos marinád

Ha szereted a bazsalikompestót, mindenképp próbáld ki ezt a marinádot is. A friss zöldfűszer mellől nem hiányozhat a citrom és a fokhagyma sem. Ahhoz, hogy a citromban található savak lazítsák a hús szerkezetét, az ízek pedig átjárják, legalább 4 órát érdemes a pácban hagyni sütés előtt. Ha van otthon kész bazsalikomos pestód, azt is kipróbálhatod húspácként.

Hozzávalók:

  • 40 gramm bazsalikomlevél
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors

Bármelyik pácot is készíted el, nem lőhetsz vele mellé, garantáltan imádni fogja a család és a barátok, ezekkel a marinádokkal biztosan te leszel a kerti partik sztárja.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük