Erre figyelj, ha élelmiszert szállítasz időseknek és rászorulóknak – Alapvető higiéniai szabályok

koronavírus házhozszállítás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gondoskodni mindig jó, pláne most, amikor igazán nagy szükség van rá, főleg az idősebb korosztálynak. De nem mindegy, hogyan tesszük.

Ahogy a koronavírus járvány elérte Magyarországot is, kerüljük és kerülnünk kell a személyes találkozásokat, és egyre inkább a házhozszállítás mellett döntünk a bolti bevásárlás helyett.

A leginkább veszélyeztetett, vagyis az idős korosztálynak, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek  különösen fontos, hogy otthonukban maradjanak, így nekik van a legnagyobb szükségük arra, hogy gondoskodjunk róluk akár úgy, hogy bevásárolunk vagy ételt szállítunk nekik. A szándék nemes, de néhány higiéniai szabályt mindenképpen be kell tartanunk bárkinek is viszünk élelmiszert. 

Alkoholt ne, egészséges ételeket igen

Fontos, hogy tápanyagban és vitaminban gazdag, egészséges ételeket vigyünk a rászorulóknak, az alkohol és társai - hiába oldják rövidtávon a stresszt - most nem megfelelőek. Minden esetben kérdezzük meg, hogy van-e bármilyen étellergiája vagy speciális diétára szorul-e. 

Hasznos élelmiszerek

  • Kenyér: könnyű fagyasztani, szeletenként fel lehet engedni
  • Alma: sokáig eláll, akár hűtőszekrényben is
  • Narancs: magas a C-vitamin tartalma és eláll a hűtőszekrényben
  • Tartós tej: jó megoldás, ha elfogy a friss, hisz a tartós tej sokáig eláll
  • Sárgarépa, aszalt sárgabarack: a lakásban töltött hetek, sőt, hónapok alatt a D-vitaminszint nagyon lecsökken, ezek az ételek viszont béta-karotint tartalmaznak, amelyek jót tesznek az egészségünknek
  • Bab és lencse: cinket tartalmaznak, ami szintén jó az immunrendszernek 
  • Spenót és mandula: magnéziumban gazdagok, így segítik a stressz leküzdését
koronavírus zöldség belső

Amit ne vigyünk

  • Eper és más bogyós gyümölcsök: nagyon gyorsan romlanak, és nem mindenkinek van helye megfelelően tárolni
  • Saláta, avokádó és más extra gyorsan romlandó zöldségek: nagyon gyorsan romlanak, és nem lehet őket hűtőben tárolni
  • Házilag készített krémlevesek: nem tárolhatóak megfelelően 
  • Egyéb, gyorsan romló ételek, mint a majonéz, félig átsütött húsok vagy penészes sajtok
  • Édességet, süteményt módjával vigyünk

Vegyük könnyedén

Egy pár egyszerű lépéssel valóban megkönnyíthetjük a dolgunkat:

  • Egyenként dobozoljunk be mindent, hogy könnyebben tudjuk például melegíteni.
  • Olyan konzervet vásároljunk, amelyhez nem kell külön konzervnyitó, ezzel is megkönnyítve az idősebbek dolgát. 
  • Minden ételhez mellékeljünk világos útmutatót (például, hogy kell megfőzni).
  • Ha levest viszünk, a levesbetétet se felejtsük el.
koronavírus belső

Fő a biztonság

Bár nem bizonyított, hogy a koronavírus élelmiszer útján is terjed, akkor is elővigyázatosnak kell lennünk. Ha főzünk, különösen gyakran mossuk meg a kezünket és a munkafelületet, főleg, ha nyers hússal dolgozunk, használjunk külön vágódeszkát. A megfelelő hőmérsékleten főzzünk. Ha kihűlt az étel, azonnal tegyük hűtőszekrénybe. 

Ételszállítás

Használjunk egyszer használatos edényeket és táskákat a szállításhoz. Az ételeket vagy forrón vagy hidegen szállítsuk. Ne érintkezzünk azzal, akinek visszük. Beszéljük meg, hogy letesszük például az ajtaja elé a megbeszélt időpontban. Mielőtt és miután kiszállítottuk az ételt, fertőtlenítsük a kezünket. 

Ha mi vagyunk karanténban

A gyümölcsöket, zöldségeket jó alaposan mossuk meg folyó víz alatt. A főtt ételt azonnal tegyük hűtőszekrénybe, ha nem esszük meg. Mindig a közelebbi lejáratú ételeket együk meg először. 

Apró figyelmességek

Bár feszült ez az időszak, kisebb figyelmességek, akár egy kis tálca házi sütemény, vagy akár egy szál friss virág segíthet kicsit megnyugodni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük