10 fasírtrecept a hagyományostól a vegáig – Isteni feltét, de főfogás is lehet

egybefasírt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fasírt az egyik leggyakrabban készített húsétel, és szerencsére már nem a maradékmentés jut róla az emberek eszébe, egészen izgalmas fogások készülhetnek belőle.

A fasírt a meghatározása szerint fűszerekkel ízesített, tojással és vízben áztatott zsemlével egybegyúrt, általában vagdalt sertéshúsból, illetve darált sertéshúsból készített, kisebb-nagyobb húspogácsa. Az éttermekben is népszerű, főleg feltétként. Sajnos egy időben a maradék húsokból lett fasírt az újrahasznosítás jegyében, így sokan nem rendelték ezt a fogást az éttermekben. Ha most sem bízol benne, akkor inkább készítsd el otthon, ne csak hagyományosan, próbáld ki diétás vagy éppen vegetáriánus változatban is. 

Bár mindenkinek megvan a családi receptje, érdemes pár szabályt figyelembe venni, hogy tényleg tökéletes fasírtot tudj az asztalra tenni. Nem csak húsból, zöldségből is jóízű és laktató fasírt készülhet, ha így készíted, biztosan nem hibázol. Az, hogy ki melyik formát szereti, ízlés kérdése, az egybefasírt főzelékfeltétnek, a kisebb golyók pedig partifalatkának ideálisabbak. A hús fajtájától függően lehet könnyebb vagy laktatóbb az étel, és persze szuper fasírtok készülhetnek húsmentesen is. 

fasírt álló ok

Fasírt paradicsomos mázzal

A hagyományos egybefasírtot is fel lehet dobni, elég, ha egy kevés mázzal különlegesebbé teszed. Erre kiválóan alkalmas a ketchup, ami kicsit édes, kicsit ragacsos kéreggel vonja be a húst sülés közben. A mázas fasírtot ugyanúgy készítsd, mint a hagyományosat, csak a sütés egyik fázisában kend be a szósszal, majd tedd vissza, míg picit meg nem pirul. 

mázas fasírt

Stefánia-vagdalt

Talán a legismertebb és leginkább retró étel a Stefánia-vagdalt, ami tulajdonképpen egy egybefasírt, főtt tojással a közepén. Az elkészítése egyszerű, az alapanyagokat össze kell keverni, majd egy keménytojást kell a massza közepébe tenni, úgy megsütni. A Stefánia-vagdalt hidegen és melegen is finom. Hasonlóan izgalmas, ha az egybefasírtba sajtot és paprikát töltesz, úgy sütöd ki. 

stefánia vagdalt

Görög fasírt

A görög fasírtgolyók azért különlegesek, mert rengeteg a zöldfűszer bennük. A hagymát nem dinsztelve, hanem reszelve dolgozzák a darált húshoz, majd friss mentalevelet, petrezselymet és oregánót is tesznek bele. A zsemlemorzsa hiányzik belőle, de így is tökéletes lesz a fasírtélmény. A görög fasírtgolyókat feltétként, de rizs vagy krumpli mellé is eheted, sőt, salátával, pitába vagy tortillába csomagolva is nagyon finomak. 

görög fasírt álló ok

Török fasírt

A török fasírt, vagyis a köfte szintén nagyon finom és izgalmas húsétel. Van közte lapos, hosszúkás alakú és nyársra tűzött. A magyar fasírttól a fűszerezésében tér el, valamint abban, hogy sosem készülhet sertéshúsból. A köfte elkészítési módja is többféle, van, amelyik bő olajban sül, van, amelyiket grillezik, sőt, meg is lehet főzni.

köfte

Pulykafasírt zabpehellyel

Ez a fasírt azoknak készült, akik tényleg odafigyelnek az alakjukra, de közben szeretnek jókat enni. A hagyományos egybefasírt is készíthető diétásabban, méghozzá szárnyasból, zsemlemorzsa helyett zabpehellyel dúsítva. A zabpehely lassan felszívódó szénhidrát, és nemcsak süteményekben, hanem ebben a fasírtban is jól működik. Talán nem lesz olyan szaftos, mint a hagyományos, de ha jól fűszerezed a zabpelyhes pulykamellfasírtot, akkor meg fogsz barátkozni ezzel az ízvilággal is. 

pulykamellfasírt zabpehellyel

Halfasírt

A fasírt is készülhet halból, amelyet a curry tesz pikánssá. Mindig friss hallal dolgozz és ne pépesítsd túl. A masszába kerülhet garnéla is, úgy még izgalmasabb lesz az íze. Ez a fasírt igazi frissítő, nyárias ízvilágú, érdemes kipróbálni, ha újdonságra vágysz. A fűszerezéssel bánj csínján, hogy ne vegyék el a hal ízét, ne azok domináljanak. 

halfasírt

Csirkefasírt

Ez a fasírt annyiban kakukktojás, hogy a hús nem darálva, hanem apró kockákra vágva kerül a pogácsába. A csirkefasírt egyébként szinte ugyanúgy készül, mint a hagyományos változat, a hagyma dinsztelve kerül bele, majd olajban sül ki. Akár magában is isteni, és annak ellenére, hogy a csirkehús nem zsíros húsfajta, kellemesen szaftos lesz a végeredmény. 

csirkefasírt

Karfiolfasírt

A húsmentes fasírtok nagyon sokféle zöldségből készülhetnek, az egyik legnépszerűbb talán a karfiolfasírt. A zöldségfasírtba nyersen reszeld bele a karfiolt, majd bő olajban süsd ki. Ha nem szeretnél zsiradékot használni, akkor légkeveréses funkción készítsd el. Salátával könnyed vacsora, de ugyanúgy eheted főzelékhez feltétként, mint a húsos változatot. A karfiolon kívül készíthetsz zsenge borsóból is fasírtot, és természetesen a szuperegészséges csicseriborsó is tökéletes alapanyag. 

Fotó: cover: Getty Images, belső: Botos Claudia / Sóbors, Getty Images

Ezt is szeretjük