Isteni finomságok a karácsonyi maradékokból: a hústól a mézeskalácsig, mindenre van ötletünk

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Jellemző az ünnepekre, hogy egy kicsit túlgondoljuk az adagokat, biztosra szeretnénk menni, "inkább több legyen, mint kevesebb" alapon. Ha megint több sikerült, mint kellett volna, a maradékokat ne dobjuk ki! Ha betartunk pár egyszerű szabályt, akkor bátran felhasználhatjuk a megmaradt sült húsokat, de akár még a bejglit is.

A megromlott étel komoly egészségügyi problémákat okozhat a gyomorrontástól kezdve az ételmérgezésig, ezért nagyon oda kell figyelni arra, milyen ételről van szó.

A hűtést igénylő élelmiszerek csak korlátozottan használhatók fel újra, a gombás, tésztás, tejtermékkel készült ételek pedig egyáltalán nem. A hűtést igénylők maximum 3 napig állnak el a hűtőben, ez alól csak a savanyú, a káposztás és a paradicsomos ételek a kivételek. A halas fogások is nagyon romlandóak, viszont, ha időben lefagyasztjuk őket - például a közkedvelt halászlevet -, akkor sokáig elállnak. A majonézes, tojásos hidegtálak is gyorsan romlanak, ne tároljuk őket túl sokáig.

Mi legyen a megmaradt hússal és pörkölttel?

A hűtést nem igénylő ételeket, mint a süteményeket, kiflit, kenyeret viszont sokáig felhasználhatjuk. A húsoknál viszont arra kell figyelni, ha szobahőmérsékleten tároljuk őket, vagy nincsenek lefedve, akkor baktériumok kerülhetnek bele, amelyek csak megfelelő hőkezelés hatására pusztulnak el. Ezért fontos, hogy a megmaradt húsokat hőkezelés nélkül soha ne használjuk fel. Ha ezt a pár szabályt betartjuk, akkor már nyugodt szívvel vághatunk neki az újrahasznosításnak.

rakottkaposzta

A maradék pörkölt szinte bármilyen ételbe mehet, de az egyik legjobb megoldás az (főleg, ha egy kis rizsünk is maradt pluszban), ha rakott ételt készítünk belőle - rakott karfiolt, kelt -, de székelykáposztába, rizses húsba, vagy akár hortobágyi húsos palacsintába is tehetünk belőle. Rakott ételeket a megmaradt sült húsokból is készíthetünk, keverjük össze a lecsipkedett húst egy tejfölös-mustáros-majonézes szósszal, majd csináljunk belőle egy szuper kis rakott tésztát. 

Ha sok sültünk maradt meg, akár pulyka, akár csirke, akár disznó, akkor készíthetünk levest vagy pitét is belőlük. A lényeg, hogy hőkezelést kapjon a hús, tehát ne pont salátát akarjunk csinálni belőle. Levest akkor is készíthetünk, ha már éppen csak a csonton maradt egy kis hús, sok-sok zöldséggel abból is szuper fogás lesz. A sült húst - szabadon választott zöldségekkel együtt - töltsük be levelestészta-lapok közé, süssük meg, és készen van a piténk. Ha maradt egy kis krumplipürénk is, akkor az is jó megoldás lehet, ha két réteg krumplipüré közé tesszük be a sült húsokat és úgy sütjük meg sütőben. Hogy szaftosabb legyen a végeredmény, kikeverhetjük a sülthús-darabokat tejfölös szósszal, de használhatunk pörköltet is tölteléknek.

Mire jók a megmaradt magvak és csokoládék?

A megmaradt magvakat - diót, mogyorót, mandulát - tegyük be a fagyasztóba, akár egy évig is elállnak. Ha viszont szeretnénk belőlük egy kis nassolnivalót készíteni, akkor dobjuk be őket a sütőbe, pirítsuk jól meg őket, isteni finomak lesznek. A mandula különösen ízletes lesz, ha sütés előtt egy kis sóval/cukorral megszórjuk, attól függően, hogy milyen nasira vágyunk.

piritottmandula

Ha túl sok csokoládét kaptunk az ünnepekre, vagy még mindig ott sorakoznak a polcunkon a Mikulás-csokik, akkor csináljunk belőlük csokifondüt. A közös fondüzés hangulatos program lehet családi, vagy baráti társaságok számára, ráadásul a csokiba bármit belemártogathatunk. A legjobb, amikor friss gyümölcsök kerülnek bele, télen a banán és az alma a közönségkedvenc.

Isteni finomságok kiszáradt bejgliből, kifliből és sütikből

Kiszáradt süteményből vagy bejgliből csináljunk kenyérpudingot, vagyis ez esetben bejgli-pudingot. Vágjuk fel karikákra a bejglit vagy más süteményt, tegyük tűzálló tálba. Keverjünk ki tejet vagy tejszínt tojássárgájával és cukorral, öntsük ezzel nyakon a süteményt, majd süssük 30 percig. 

Ugyanezt megtehetjük száraz kenyérrel vagy kiflivel, de készülhet belőlük máglyarakás is. Krémlevesekhez  is tökéletes levesbetét lehet belőlük, de le is zúzhatjuk őket aprítógéppel, hogy szuper házi zsemlemorzsát kapjunk végeredményül.

Ha megmaradt a mézeskalács, a joghurt, és nem fogyott a gyümölcs

Joghurt felhasználásával tökéletes reggeliket készíthetünk. Ha sok mézeskalácsunk maradt, akkor törjük őket apró darabokra vagy zúzzuk őket porrá, öntsünk rájuk egy natúr vagy gyümölcsjoghurtot, majd aszalt gyümölcsökkel, mazsolával turbózzuk fel az elkészült reggelit. (Ha natúr joghurtot használtunk alapnak, akkor még mézet.) A megmaradt gyümölcsökből is készíthetünk ugyanígy joghurtot, csak abba még mehet egy kis müzli is.

joghurtbanan

Ha túl sok gyümölcsünk maradt, akkor felhasználhatjuk őket a már említett joghurtos reggelihez és csokifondühöz, de meg is aszalhatjuk őket. Mossuk és hámozzuk meg a gyümölcsöket, szeljük őket egyforma darabokra. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, majd mehetnek be a 60-70 fokos sütőbe, ha van légkeverés, az a legjobb. A szárítás ideje a gyümölcs nedvességtartalmától függ, ez órákig is eltarthat. Ha nem feltétlenül megenni szeretnénk a gyümölcsöt, hanem megelégszünk az isteni illatokkal, akkor a narancshéjat kiszáríthatjuk a radiátoron is, vagy szurkálhatunk az egész narancsokba szegfűszeget, gyönyörű díszek és illatbombák lesznek egyben.

Ha túl sok leveszöldség maradt

Ha jobban fogyott az ünnepi asztalnál a hús, mint a zöldségek, akkor a megmaradt leveszöldségekből készítsünk egy isteni fehérboros rizottót. A főtt zöldségekre nem érvényes az az állítás, mint a főtt vagy sült húsokra, úgyhogy ezek hőkezelés nélkül is használhatóak, készíthetünk tehát belőlük salátát is, amit egy finom joghurtos-kapros öntettel érdemes feldobni.

Fotók: Shutterstock

Ezt is szeretjük