Ásványi anyagban és omega 3-ban gazdag az ősi növény: így fogyaszd a kendermagot

kmcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kendermag és a belőle kinyert olaj semmilyen bódító hatással nem rendelkezik, érdemes felfedezni, mert pozitív tulajdonságok bőven írhatóak a számlájára.

A kender ősi nővény, a neve hallatán szinte mindenki a kábítószerre gondol, pedig a kendermag nem tartalmaz kábítóhatású delta D-tetrahidro-kannabinolt (THC-t), ez az anyag a növény virágos hajtásainak levelein elhelyezkedő mirigyekben található.

A kendermagban semmilyen egészségkárosító anyag nem található, inkább áldásos tulajdonságairól kellene ismerni. A kendermag vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedik, főleg E- és B-vitaminban, ezenkívül tartalmaz magnéziumot, kalciumot, gazdag omega-3 és omega-6 forrás. A hántolt kendermag fehérjében bővelkedik, fogyasztása a vegánok számára nagyon ajánlott.

A kendermagból magas tápértékű olaj nyerhető ki, amely a növények közt a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell bevinni a szervezetbe. A kendermag kapszula, olaj vagy hántolt formában kapható.

kmct2

A kendermag pozitív tulajdonságai:

  • A kendermag fogyasztásával olyan betegségek is megelőzhetőek, mint az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór, enyhíti a szorongást és a depressziót, javítja a memóriát. 
  • Ízületi gyulladások esetén ajánlott.
  • Erősíti az immunrendszert, javítja a szervek működését.
  • Megelőzi a vérrögképződést, meggátolja a vérlemezek leragadását.
  • Csökkenti a vérnyomást, helyreállítja a keringést.
  • Rosttartalmának köszönhetően hozzájárul a megfelelő bélműködéshez.
  • Enyhíti a menstruációs görcsöket.
  • Regenerálja az izmokat, ezért sportolók is fogyaszthatják.
  • Ekcéma ellen is jó, a kendermagolaj csökkenti a bőrszárazságot és a viszketést.
kmct3

Így fogyaszd!

A hántolt kendermag főleg bioboltokban szerezhető be, változatosan építheted be az étrendedbe, egészséges és finom. Indítsd vele a napot, darálva keverd a reggeli joghurtba, kefirbe, müzlibe, vagy a kedvenc gyümölcsös turmixodat dúsítsd vele. Főzni is lehet vele, előtte azonban néhány órára érdemes beáztatni, úgy gyorsabban fog megpuhulni, hő hatására az értékes anyagai jobban ki fognak oldódni. Dobj össze belőle egy köretet, bánj vele úgy, mintha rizzsel dolgoznál. A kendermagot diétázók is fogyaszthatják, a reggeli joghurtba keverve eltelít, tápanyagai gyorsan beépülnek a szervezetbe, gyorsítja az anyagcserét.

Nemcsak hántolva, hanem olaj formájában is fogyasztható. A kendermagolaj intenzív aromával bír, kitűnően passzol párolt zöldségekhez, de salátára csorgatva is ki lehet próbálni.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük