A 10 legfinomabb házi kenyér receptje: a sütőporostól a foszlós kelt tésztáig

kenyércover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokan nem mernek nekiállni a kenyérsütésnek, pedig nem olyan bonyolult, mint első ránézésre gondolják, és nem feltétlenül kell rögtön kovászos pékárut sütni, a sütőporos változatnak keverem-kavarom a tésztája.

Ha még nem sütöttél otthon kenyeret, vagy szeretnél picit különlegesebb, esetleg gyorsabb recepteket kipróbálni, böngészd végig az alábbi válogatást. Legyen szó a klasszikus kelt tésztás háziról vagy a 20 perces sütőporosról, mindenfélét egy csokorba szedtünk, alaprecepteket, de spenótos, sokmagvas, hagymás, sőt, diós kenyeret is találsz köztük. 

Élesztős kenyerek

Házi kenyér

Mi mással is kezdhetnénk a listát, mint a foszlós házi kenyérrel, a sülő kelt tészta illatánál kevés jobb dolog létezik. Ez a hagyományos recept élesztővel, dagasztással készül, a tészta a vajnak és a tejnek köszönhetően lesz elképesztően puha. Ne félj a recepttől, nincs vele sok munka, viszont türelemre szükséged lesz, többször is pihentetni kell a tésztát, úgy lesz igazán levegős a belseje és ropogós a kérge. 

házikenyér

Teljes kiőrlésű kenyér

Ha időközönként lecserélnéd a fehér lisztet az egészségesebb teljes kiőrlésűre, ezt a receptet készítsd el. Az a lényeg, hogy elegendő folyadékot adj hozzá, ugyanis a teljes kiőrlésű liszt több vizet vesz fel. Nem érdemes azonban 100%-ban teljes kiőrlésűt használni, fele-fele arányban keverd a fehérrel, úgy puha és levegős lesz, illetve diós aromát is kap a rostdús liszttől. Dagasztás helyett hajtogatással készül a kenyér, úgy még jobb lesz az állaga.

teljeskiőrlésűkenyér

Kézműves kenyér

A kézműves kenyér nagy előnye, hogy dagasztás nélkül, összvissz 4 hozzávalóból készül, ráadásul 5 perc összeállítani. A hátránya viszont az, hogy sokáig kell pihentetni, minimum 8, de akár 24 órát: érdemes előző este bekeverni a tésztáját, akkor másnap csak sütnöd kell. Ha egy picit édeskésebbre készítenéd, keverj a kézmeleg vízbe egy kis mézet is, nagyon jól áll neki. 

házikenyér2

Diós kenyér

Ha már a mézről volt szó, jöjjön is a személyes kedvencem, a diós kenyér. A tésztája picit édeskés, viszonylag sok mézzel készül, de a só és az olívaolaj tökéletes ellenpontként működnek, nem hajlik át desszertbe a kenyér. Belül nagyon puha és foszlós lesz, miközben ropog majd benne a pirított dió. Feltétet nem is igazán igényel, önmagában is mennyei. 

dióskenyér

Krumplis kenyér

Továbbhaladva a különlegesebb kenyerek vonalán, nem maradhat ki a felsorolásból a krumplis változat sem. A főtt burgonyától nagyon foszlós és puha lesz a tészta, ráadásul nem csak a sütés napján, napokkal később sem lesz száraz vagy kemény. A krumpli mellé vaj, tej és főzővíz is kerül, ezek is a kenyér szuper textúrájáért felelnek.

krumpliskenyér

Házi kenyér búzadarával

Ha a liszt egy részét búzadarára cseréled, még levegősebb lesz a tészta, legyen szó süteményről vagy kenyérről. Azért, hogy szépen feljöjjön, élesztő és sütőpor is kerül bele, úgyhogy garantáltan foszlós és puha lesz. Nem kell sokáig pihentetni a begyúrt kenyeret, úgyhogy az előző receptekkel ellentétben ezt 1-2 órán belül az asztalra teheted.

házikenyér3

Kelesztés nélküli kenyerek

Újhagymával és sajttal gyúrt kenyér

A karantén alatt tett szert hatalmas népszerűségre az ír szódakenyér, amely dagasztás és kelesztés nélkül, szódabikarbónával és íróval készül. Bár önmagában, minden nélkül is nagyon finom, ha újhagymával és sajttal gyúrod, mennyei lesz. Egy hátránya van: frissen, a sütés napján a legpuhább és legfinomabb, de ha maradna belőle másnapra, akkor sem fog kárba veszni, sütőben melegítsd át. 

újhagymáskenyér

Olívás-sajtos kenyér

Sütőporral készül ez a villámgyors kenyér, amelyet érdemes olívabogyóval és goudával feldobni, úgy még sokkal finomabb lesz, ráadásul a sajttól puhább is lesz a tésztája. A különlegessége abban rejlik, hogy fehérborral készül, amelynek az alkoholtartalma nem, de az aromája megmarad a tésztában, mélyebb, összetettebb ízű lesz a végeredmény.  

olívás-sajtos kenyér

Sokmagvas zabpehelykenyér

Amellett, hogy elképesztően jól néz ki, nagyon egészséges is a sokmagvas kenyér, amely liszt nélkül, zabpehellyel készül. Se élesztő, se sütőpor nincs benne, csak össze kell keverned a magokat vízzel, majd a formába nyomkodnod. A mandula, tökmag, napraforgómag, szezámmag mellett fontos hozzávaló a hajdina is, amely magas rost- és ásványianyag-tartalmával és mogyorós aromájával járul hozzá a finom és egészséges kenyérhez.

zabpelyheskenyér

Spenótos-magvas kenyér

Egy szuperegészséges kenyérrel zárjuk a sort, a spenóttal és magvakkal gazdagított teljes kiőrlésű pékáru isteni finom, ráadásul tele van olyan hozzávalókkal, amelyek támogatják a szervezeted. Sütőporral és szódabikarbónával készül, úgyhogy nem kell pihentetni, dagasztani, mehet rögtön a formába - szintén egy villámgyors receptről van szó, érdemes kipróbálni.

Fotók: Getty Images, Sági Zsófia, Szász Eszter, Ács Bori

Ezt is szeretjük