Daragaluska, csipetke, kötött tészta: 5 izgalmas levesbetétet mutatunk, amivel sokkal finomabb lesz a húsleves

levescover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémleveseket a legtöbbször selymesre pürésítve készítjük, levesbetétnek pedig krutont, magvakat, pirosra sült szalonnát vagy főtt zöldségeket pakolunk.

A hagyományos vasárnapi húslevessel vagy gulyáslevessel már teljesen más a helyzet. Nem turmixoljuk, tartalmasan tálaljuk, sok zöldséggel és hússal gazdagítva, amely mellé kötelező valamilyen tészta.

A gulyásleves például elképzelhetetlen csipetke nélkül, amit egyébként borsó- vagy bablevesbe is tehetünk. A hagyományos csipetke hozzávalói: liszt, tojás és só. A tojáshoz mindig annyi lisztet dolgozzunk, hogy keményebb tésztát tudjunk gyúrni, amit kis darabokra csipkedünk, majd a kész levesbe főzünk.

A húslevessel már könnyebb dolgunk van, többféle tésztával tehetjük izgalmassá - lehet ez cérnametélt, májgombóc, csigatészta, hogy csak néhányat említsek. Érdemes feleleveníteni a régi időket, visszagondolni arra, nagyanyáink milyen levesbetétekkel dúsították a húslevest - a most következő írásban én is erre törekszem, rég elfeledett levesbe való tésztákat elevenítek fel, amelyeket érdemes lenne újra divatba hozni.

Májgombóc

Zöldséglevesekbe remekül illik, igazi régi kedvenc, amit szerintem még krémlevesekbe is érdemes belecsempészni. A lágy gombóc elkészítése nagyon egyszerű, de fontos, hogy mindig külön vízben, ne a levesben főzzük, mert zavarossá teheti.

A gombócok elkészítéséhez 2 darab zsemlét vízbe áztatunk, 1 fej hagymát finomra aprítunk, majd kevés olajon üvegesre pirítjuk, keverünk hozzá ízlés szerint finomra vágott petrezselymet. A májat kés segítségével lekaparjuk, majd hozzákeverjük a kinyomkodott zsemléket, hagymás keveréket, sóval, borssal ízesítjük, alaposan egybekeverjük, közben annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, amennyivel jó lesz a gombóc állaga. Forrásban lévő vízben kifőzzük őket - ezután már csak el kell dönteni, milyen levessel kanalazzuk.

mglct

Zsemlegombóc

Rengetegféle gombóc ismert a gasztronómia világában - még az egyszerű zsemléből is készülhet gombóc, ami szuper lesz levesben is. A laktató levesbetéthez a zsemlét (1 vagy 2 darab) tejbe vagy vízbe áztatjuk, majd kinyomkodjuk, utána 2 tojást, sót és annyi zsemlemorzsát keverünk hozzá, hogy a gombócok szépen összeálljanak.

Krumpligombóc

Tényleg rengetegféle gombóc kerülhet a levesbe, akár krumpligombóc is. Ezek a testes kis labdák nagyon laktatóak, jól variálhatóak.

Kötött tészta

Több néven is ismert, Szabolcsban görcstészta, máshol csomós tészta vagy tésztahurka. Az elkészítése kissé pepecs munkával jár, nem a szokványos módon készül. Először is tojásból, lisztből és kevés sóból gyúrunk tésztát, amit szép vékonyra kinyújtunk, majd megkenjük pirospaprikás dinsztelt hagymával. Innentől válik kissé macerássá a dolog: a tésztán mindig hajtunk egyet, késsel levágjuk, majd a levágott csíkokból csomót kötünk. A kötött tésztát főzhetjük sima vízben, de zöldség- vagy húslevesbe is belefőzhetjük.

Lebbencstészta

Az egyik legolcsóbb levesbetét, amit szinte mindig a jó öreg lebbencslevesbe szoktunk főzni, pedig más ételekbe, főleg a bográcsban készültekbe nagyon illik. Az elkészítése egyszerű - liszt, tojás és só, összegyúrjuk, kinyújtjuk, nagy kockákra vágjuk, elcsomagoljuk vagy kifőzzük.

Gyűszűtészta

Különleges olajban sült tészta, amit gyűszűvel szaggatnak ki, de ezt egészen pinduri pogácsaszaggatóval is helyettesíthetjük. Begyúrunk egy szokásos liszt, tojás, só alaptésztát, majd miután elkészültek a kis érméink, bő olajban aranybarnára sütjük őket - bármilyen leves mellé kínálhatjuk.

És ami még a levesbe kerülhet

Kerülhet még a levesbe hagyományos vagy vajas nokedli, dara, grízgaluska, de népszerűek még az eperke, csiga, lúdgége tészták is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük