Mi az a Pak Choi? Ízletes ételek készülhetnek az egészséges zöldből

pccover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Pak Choi az ázsiai konyha egyik kedvelt zöldje, melynek a gumója és a levele is fogyasztható, rendkívül változatosan lehet felhasználni az egészséges zöldséget.

A kulináris élmények kedvelői imádnak utazni, hogy a világot bebarangolva új ízekkel ismerkedjenek meg, melyeket az útról visszatérve otthonuk melegében is felfedezzenek.

Egy-egy út során rengeteg egzotikus alapanyaggal találkozik az ember, melyeket idehaza olykor elég nehéz beszerezni, de kivételek is akadnak. Az egyik ilyen a Pak Choi, mely az elmúlt években a hazai zöldséges standokon is egyre többször kerül elő. Na de kezdjük is az elején, mi ez a fura nevű zöldség?

pcct2

Vitaminokban bővelkedik és az immunrendszert is erősíti

A Pak Choi a kínai kellel áll rokonságban, magyarul bordáskel néven találkozhatsz vele. A zöld rendkívül egészséges, vitaminokban és ásványi anyagokban dúskál, különösen magas a C-vitamin-tartalma. Immunerősítő, béta-karotinban, folsavban és kalciumban, K-vitaminban is bővelkedik, elősegíti a vérképzést, segíti megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket, energiatartalma alacsony. A zöld antioxidánsban is gazdag, így fontos szerepet játszik a rákos betegségek megelőzésében.

pcct3

Tárolásnál erre figyelj

A zöldet jól záródó dobozban, hűtőben vagy hűvös helyen tárold, így egy hétig gond nélkül eláll. Ha kicsit megfonnyad a levele, áztasd jeges vízbe 15 percre, így új életre kel a bordáskel.

Sokrétűen felhasználható

A különleges zöldségről azt szokták mondani, olyan, mintha a káposzta és a saláta házasságából született volna. A levele és a gumója is fogyasztható, kínálhatod nyersen, de a hőkezelést is bírja, persze vigyázz, ne érje túl sok hő, mert akkor elveszti értékes tulajdonságait, és a zamata is kellemetlen lesz.

pcct5

A bordáskel a távol-keleti konyha gyöngyszeme, a híres miso leves nélkülözhetetlen alapanyaga, de készülhet belőle saláta, zöld turmix, párolva és olajon fonnyasztva is kipróbálható. Tekints rá úgy, mintha spárgával vagy mángolddal dolgoznál.

Az egyik legkedveltebb elkészítési módja a zöldnek, mikor olajon forgatva pirítják egzotikus fűszerekkel és szezámmaggal megszórva. A zöldnek sokkal komplexebb, mélyebb lesz az íze, ha szezámolajjal készíted, ne csak pirítsd rajta, tálalásnál vagy párolásnál enyhén locsolhatsz még a zöldre az olajból. Az enyhén csípős zamatú Pak Choi nagyon szereti az izgalmas önteteket, lehet az citrusos, fokhagymás, és még a halszósz is remekül illik hozzá.

A leveleket bármilyen levesben kipróbálhatod, de fontos, hogy a főzési idő utolsó 2-3 percében tedd a fazékba, úgy kellemesen roppanós lesz. Párolva 3-4 perc alatt elkészül, kínáld rizs, vagy más párolt zöldségek vagy hús mellé. A hagyományos kínai konyhában savanyúság is készülhet a levélből. Ha szereted az izgalmas, roppanós salátákat, akkor káposztával párosítva is kipróbálhatod az egészséges zöldet, de fejes salátával mixelve is remek párost alkotnak.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük