10 mennyei, ropogós panírban sült fogás – Nem csak húst és zöldséget bundázhatsz

rántott csirkecomb cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Finoman szólva sem a legegészségesebb, de annál gyakoribb és népszerűbb módszer az ételek bundázása, panírozása, majd bő olajban kisütése.

A rántott ételek nagyon népszerűek itthon, a legtöbb családban nem telik el úgy hét, hogy ne kerüljön valamilyen bundázott étel az asztalra. A rántott hús a vasárnapi menü része a mai napig, legyen az szárnyas, marha vagy sertés. De nemcsak húst bundázhatsz, hanem például sajtot vagy zöldséget is. A sajtok közül a legnépszerűbb a trappista, de ha nem szeretnél ennyire zsíros sajtot tenni az amúgy is zsiradékban sült ételbe, akkor próbáld ki a rántott mozzarellát. A trappistát pedig így panírozd, hogy ne folyjon ki belőle a sajt.

A bundázás menete nagyon egyszerű, először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába kell mártani a húst vagy a zöldséget. Ha kicsit változtatnál ezen, akkor itt mutatunk alternatívákat, amelyekkel feldobhatod az ételt. Bár a hagyományos rántott ételek bő zsiradékban sülnek, ha kicsit alakbarátabb verziót keresel, akkor süsd őket sütőben. Ha pedig az olajat választod, akkor ezeket a tippeket tartsd be, hogy tökéletes legyen a végeredmény.

panírozás álló

Kefires bundában sült gomba

Ebben a bundában a kefir a különleges, a panír ropogós lesz tőle, a gombát pedig átjárják az ízek. Kicsit macerás az elkészítése, vigyáznod kell, hogy a bunda a gombán maradjon sütés közben, de az eredmény biztosan kárpótol. Olyasmi panírt képzelj el, mint a palacsintatészta, ebben fog sülni a zöldség. 

kefíres bundában sült gomba

Sajttal töltött rántott hagymakarika

Szintén zöldség, de szintén nagy kedvenc a rántott hagymakarika, amelybe ezúttal még sajtot is töltöttünk. Ez is kicsit pepecselős recept, de néhány darab után már egész nagy rutinnal fogod csinálni, a végeredmény pedig egészen izgalmas lesz. 

sajttal töltött rántott hagymakarika

Rántott karaj sajttal töltve

Minden családban más a szokás, vannak, akik a csirkét, vannak, akik a marhát szeretik, de a sertéshús, azon belül is a karaj is nagyon finom kirántva. Ebben a receptben a karajban egy szelet sajt is rejtőzik, amely még szaftosabbá teszi a húst, ahogy a hagyma esetében is tette. Ez a módszer természetesen szárnyasoknál is működik. 

sajttal töltött rántott karaj

Brokkolival töltött rántott csirkemell

Természetesen nemcsak sajttal, hanem zöldségekkel is megtöltheted a kedvenc húsodat, például egészséges brokkolival. Mielőtt a húsba töltenéd, kicsit fűszerezd meg a brokkolit, úgy még finomabb lesz. 

brokkolival töltött rántott csirkemell álló

Pirított gombával töltött rántott csirkemell

Főleg a csirkemellnek tesz jót, ha tölteléket kap, mert úgy biztosan nem fogod száraznak érezni. A gombával töltött csirkemellhez először mindenképpen pirítsd meg a gombát, és utána már töltheted is a húsba, panírozhatod és kiránthatod. 

gombával töltött rántott csirkemell

Kentucky csirke 

Ha szereted megmarkolni a csirkecombot, és leszopogatni róla az omlós húst, akkor a rántott csirkecomb biztosan a kedvenceid közé tartozik. A hagyományos paníron túl érdemes kipróbálni az amerikai Kentucky-változatot. Ugyan az eredeti recept titkos, de azért reprodukálhatod, a lényeg, hogy erőteljes fűszereket keverj a hús bundájába, és kukoricapehellyel bundázd be, hogy jó ropogós legyen. 

kentucky csirke álló

Rántott csirkeszárny

A másik szopogatni való hús a csirkeszárny, amelyből akár magában is rengeteget lehet megenni, de mártogatóssal a legjobb. Ennek a ropogós csirkeszárnynak az ízét a fokhagymás pác adja meg, utána csak be kell bundázni és kisütni. 

rántott csirkeszárny álló

Rántott hal

Sajnos nem eszünk elég halat, a legtöbb embernek szinte csak karácsonykor kerül az asztalára. Pedig a hal nagyon egészséges, érdemes gyakran fogyasztani, ha másképp nem megy, bundázd be. Ezzel a módszerrel nem esik le róla a panír, belül pedig finom puha lesz. Nagyon jól illik hozzá a majonéz vagy más mártás is, és érdemes rá egy kis citromlevet is csepegtetned. 

rántott hal

Rántott mac and cheese

Az amerikaiak híres sajtos tésztájának, a mac and cheese-nek a bundázott változata ez az étel. Kis golyócskákat gyúrj, majd azt bundázd be a hagyományos módszerrel. Akár maradékmentőnek is hívhatod, de direkt is készítheted ilyen formában. 

rántott mac and cheese álló

Párizsi bundában sült cukkini

A húsok után következhet egy egészséges zöldség, a cukkini, nem is hagyományos, hanem párizsi bundában sütve. Miután a cukkininek elég semleges az íze, érdemes a bundába fokhagymát is keverned, hogy intenzívebb legyen. Mártogatóssal tökéletes lesz, akár elő-, akár főételnek.

Fotó: cover: Getty Images, belső: Botos Claudia / Sóbors, Getty Images, Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük