Ezek enyhítik a teltségérzetet - Természetes praktikák, ha túletted magad az ünnepek alatt

túlzabálás
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Minden évben megfogadjuk és minden évben elfelejtjük a fogadalmat, hogy nem esszük túl magunkat az ünnepek alatt.

Az ünnepek nagy része az evésről szól. Rokonokat, barátokat látogatunk, és a fókuszban az ételek állnak. Azért, hogy ne sértsünk meg senkit, többször is veszünk a kínált fogásokból, aminek aztán az lesz a vége, hogy úgy érezzük, "kipukkadunk".

A feketeleves pár nap múlva érkezik, puffadás, hasi görcsök, emésztési zavarok formájában. Ha nem szeretnénk gyógyszerrel kezelni a gyomorégési panaszainkat, akkor léteznek természetes módszerek, amelyekkel rendbe hozhatjuk az emésztésünket. És persze újra megfogadhatjuk, hogy legközelebb vigyázunk, miből és mennyit eszünk. 

Készítsünk citromos vizet

A legegyszerűbb, olcsó és hatásos módszer. Frissen facsarjuk a citrom levét. Ízlés szerint egy negyed vagy egy fél citromot bátran facsarjunk bele egy pohár vízbe, majd kortyolgassuk el. Ezt a hatást almaecettel és mézzel is elérhetjük, keverjük őket egy pohár vízbe és igyuk meg. Ha túl sok hús szerepelt a menüben, akkor szódabikarbónát keverjünk a vízbe, azt kortyolgassuk el. 

Főzzünk borsmentateát

Ha tehetjük, már közvetlenül étkezés után igyunk meg belőle egy csészével, lehetőleg langyosan. A tea beindítja az emésztésünket, és nem reked bennünk az összes étel. 

Főzzünk kamillateát

Ha tényleg túlzásba vittük az evést, akkor főzzünk egy erős kamillateát. Óvatosan kortyolgassuk, lehetőleg éhgyomorra. Ha már ettünk, akkor a teába tehetünk egy kis mézet is. Hasmenésre ne fogyasszuk. 

Együnk kurkumát, édesköményt vagy gyömbért

Ezek a gyógynövények, valamint a belőlük készült főzet nyugtatja a gyomrot, enyhíti a gyomorégést és csökkenti a puffadást. A gyömbér kiváló hányinger ellen is, akár csak elrágcsálva, de főzhetünk belőle teát is. 

kurkuma

Sétáljunk

Valószínűleg egy kiadós evészet után a kanapéról feltápászkodás tűnhet a legnehezebb feladatnak, de vegyünk erőt magunkon, és menjünk ki a friss levegőre. A mozgás vérbőséget okoz, ami serkenti az emésztésünket, és a közérzetünk is jobb lesz. 

Kefir és társai, vagyis a probiotikumok

A nagy evészetek után a bélflóra egyensúlya is felborul. Ha nehezet ettünk, fogyasszunk utána natúr joghurtot vagy kefirt, hogy rendbe hozzuk az emésztésünket. Kefirt készíthetünk házilag is. 

kefir

Együnk rostosat

A rostos ételek egyik nagy előnye, hogy segítik az emésztést, hamarabb szívódnak fel a bevitt  tápanyagok. A legjobb az lenne, ha már az ünnepi menübe beiktatnánk a rostos ételeket, például sok friss salátát. Ha mégsem volt rostdús az étkezésünk, akkor reggelire készítsünk zabkását, amitől újra beindul az emésztésünk. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük