9 szendvicsötlet az egyszerűtől az összetettig – Akár az ebédet is kiválthatja

szendvicsek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szendvics igazi megmentő, akkor is, ha csak néhány alapanyagod van otthon hozzá, de akkor is, ha valami laktató és mégis egyszerűen elkészíthető fogást szeretnél összeállítani.

Teheted kenyérbe, bagelbe, péksütibe, pitába vagy tortillába, a szendvics sosem fog kimenni a divatból, és mindig tökéletes megmentő lesz, ha se időd, sem ötleted nincs komolyabban főzőcskézni. Bár ha jól állítod össze, akkor biztosan laktató lesz, azért ne egyél mindennap szendvicset, mert a sebtében elkészített és ugyanolyan gyorsan elfogyasztott hideg étel után hamarabb leszel éhes, mint ha időt szánnál egy tál meleg fogásra. Itt olvashatsz arról, miért érdemes rendszeresen meleg ételt fogyasztani. 

Ha mégis úgy adódik, hogy csak a szendvics a megoldás, akkor igyekezz minél változatosabban megtölteni, legyen benne hús vagy más fehérjetartalmú kiegészítő, és a zöldségekről se feledkezz meg. A szendvicsbe nemcsak vajat tehetsz, hanem különféle kencéket is, ezekből itt olvashatsz válogatást. Ha pedig alakbarát változatokat keresel, akkor itt találsz olyan recepteket, amelyekben a kenyeret zöldségekkel helyettesítheted. 

szendvics álló

Garnélasalátás szendvics

Nagyon finom, ha ezt a krémes salátát kenyérbe pakolod, persze a friss zöldről se feledkezz meg. Ha szereted a tenger gyümölcseit, ezt a garnélasalátát mindenképpen készítsd el, kevés munkával különleges szendvicset kapsz. Könnyítsd meg a dolgod, tisztított rákocskát vegyél a szupermarketben. 

majonézes garnélasaláta álló

Csirkés-avokádós tortilla

Ahogy írtuk, nem csak kenyérbe, tortillába is pakolhatod a belevalót. Ez a csirkés-avokádós tortilla egyszerre könnyed, egészséges és laktató szendvics, amit sült krumplival komplett főétkezéssé tudsz alakítani. 

csirkés avokádós tortilla álló

Tépett pulykahúsos szendvics

Az eredeti recept disznóhúsból készül, ez a pulled pork, de szárnyasból is simán elkészítheted. A tépett pulyka, avagy a pulled turkey sok-sok szószt és valami jó majonézes salátát kíván, vagy legalább savanyú uborkát. Annak ellenére, hogy szárnyas és hamarabb elkészül, erre az ételre is kell egy kis időt szánnod, az a legjobb, ha előző este elkészíted, és másnap már csak össze kell állítanod a szendvicsed. 

tépett pulykás szendvics álló

Olasz húsgolyós szendvics

Bár a fasírtos szendvics is finom, a kenyér vagy a bagett ezzel a puha olasz húsgolyóval megtöltve még jobb lesz. A zöldfűszeres olasz húsgolyó nem csak paradicsomszósszal finom, önmagában, akár előételként is megállja a helyét. Belül szaftos, ízletes és nagyon puha, a külseje pirult és ropogós.

olasz húsgolyós szendvics álló

Sajttal és sonkával töltött quesadilla

Kicsit izgalmasabb, mint a sajtos-sonkás melegszendvics, hiszen tortillát töltesz meg, és sütés után ropogósabb is lesz a végeredmény. Érdemes többféle sajtot tenni bele, mártogatóst és persze salátát is készíteni hozzá. A sajtos-sonkás quesadilla a legegyszerűbb és nagyon finom vacsora, ha tényleg nincs ötleted. 

sajttal és sonkával töltött quesadilla álló

Klubszendvics

Kevés laktatóbb szendvics van, mint a klubszendvics, amely a 19. század végén, Amerikából indulva lett népszerű. Legtöbbször sült csirkemell van a toast kenyerek között, de sonkával is készítheted. A pirított bacon semmiképpen nem maradhat ki belőle. Saláta, paradicsom és karikákra vágott keménytojás kerül a rétegek közé, a szaftosságról pedig a majonéz gondoskodik.

klubszendvics álló

Reuben szendvics

Elképesztően tartalmas,  rengeteg hússal és sajttal töltött melegszendvics a Reuben szendvics, amelyet Ezer sziget öntet és savanyú káposzta is gazdagít. Ezt az ételt először az 1930-as években New York-i zsidók készítették. 

reuben szendvics álló

Croque monsieur

A Reuben szendvicshez hasonlóan a Croque Monsieur is egy nagyon laktató, tartalmas szendvics francia változatban, amelyben az először megpirított, majd mindkét oldalán megvajazott kenyérszeletek közé dijoni mustár, sonka és legtöbbször félkemény vagy kemény sajt kerül. A tetejére besamelmártást öntenek, majd megszórják reszelt sajttal és sütőben vagy serpenyőben megsütik. A Croque Monsieur női változata, a Croque Madame abban különbözik férfi párjától, hogy a szendvics tetejére még egy tükörtojást is ütnek. 

croque monsieur

Csirkés panini szendvics

A paninit kifejezetten erre a célra készült paninisütőben sütik. A félbevágott pékáru közé a leggyakrabban sonka, mortadella és sajt kerül, manapság azonban nagyon sok változatban készítik, szószokkal, hússal és zöldségekkel is ropogósra lehet sütni a szendvicset. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük