8 szuper öntet tavaszi, zsenge zöldségekhez: üde salátákat készíthetsz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Friss salátákhoz és párolt zöldségekhez is mutatunk pompás dresszingrecepteket, amelyektől sokkal élvezetesebbek a finomságok.
Beköszöntött a tavasz, a piacon vagy boltban járva rengeteg friss, gyönyörű színben pompázó zöldséget találni. Bizony, elkezdődött a salátaszezon, a zöldek mellé pedig öntet is dukál.
A salátaöntetek között vannak örök kedvencek, ilyen az egyszerű ecetes, mely a jégsalátának, fejes salátának és az uborkának is jól áll. Azonban ecet és ecet között is van különbség, érdemes a különlegesebb fajtáknak is bizalmat szavazni, ilyen a rizsecet, borecet, almaecet, tárkonyecet, és még bőven lehetne sorolni.
A dresszingeket majonézzel, joghurttal, mustárral, olívaolajjal, citrommal, tojássárgájával és izgalmas fűszerekkel is el lehet készíteni. A lehetőségek tárháza végtelen, érdemes a megszokott tartármártást is egy kis extrával különlegesebbé varázsolni, úgy máris más ízben élvezhető, ha például 1-2 darab aszalt paradicsomot aprítasz bele. És ez csak egy lehetőség a sok közül!
Mézes-mustáros salátaöntet
A mézes-mustáros öntet erőteljes íze koktélparadicsommal és zöldsalátával egybeforgatva érvényesül a legjobban. Az öntet elkészítésénél nagyon figyelj az arányokra. A legjobb, ha egy kis üvegben rázva készíted el a dresszinget, amit tálalás előtt adj a választott zöldségekhez. A pácban balzsamecet is elfér, ettől picit különlegesebb lesz az íze. A recept fehér borsot ajánl, de aki nem szereti az ízét, nyugodtan használjon feketét.
Ezersziget öntet
A salátaöntetek széles palettáján az ezersziget az egyik legnagyobb kedvenc. A pompás dresszing sokféle változatban kipróbálható. Ha időd engedi, érdemes házilag keverni ki hozzá a majonézt, és ha még a mustár és paradicsomsűrítmény is otthon készül, adalékanyag-mentesen kínálhatod az öntetet. A pácból a hagyma sem hiányozhat, amelyből lila vagy újhagymát is használhatsz. Ez az öntet szinte mindenféle zöldséggel egybeforgatva nagyszerű.
Cézár-öntet
A Cézár-saláta nagy kedvenc, az örök klasszikus többféle szósszal készülhet. Itthon gyakran majonéz, tejföl, só, bors és egy kis cukor keverékéből készül, az eredeti dresszing azonban teljesen másból áll. Ha kipróbálnád az igazi receptet, akkor tojássárgája, mustár, szardellapaszta, fokhagyma, só, bors, olívaolaj és citromlé keverékéből állítsd össze. Ez az öntet más zöldsalátákkal egybeforgatva is mennyei.
Rukkolás-mustáros öntet
A tavaszi zöldségkínálat egyik nagy kedvence a rukkola. A zöld sokféleképpen felhasználható, kerülhet salátába, szendvicsbe, pizza tetejére és még izgalmas salátaöntet is összedobható belőle. Az öntethez a rukkolát majonézzel, mustárral, mézzel, olívaolajjal és fűszerekkel keverjük ki. Ezt a szószt kenceként is érdemes kipróbálni pikáns íze miatt.
Citromos-kakukkfüves dresszing
A citromos dresszing elképesztően üde, sokoldalúan felhasználható öntet. Bármilyen salátához remekül passzol, és még párolt zöldségek vagy húsok mellé is kipróbálható. Fontos, hogy az öntet elkészítéséhez biocitromot használj, mivel nemcsak a leve, hanem a héja is belekerül. A citrom mellett a másik főszereplő a kakukkfű, a legjobb, ha frisset használsz, de ha nincs más kéznél, akkor az őrölt is megteszi.
Kapros-joghurtos öntet
A kapros öntet erőteljes ízű, köszönhetően a zöldnek és a fokhagymának. A selymes dresszing bekeverve, légmentesen lezárva hűtőben egy hétig is tárolható. Persze azzal számolni kell, minél tovább áll, annál intenzívebb lesz az aromája. Az öntet mindenféle salátához, zöldséghez kínálva tökéletes, sőt még húsok vagy sült krumpli mellé is érdemes kipróbálni.
Saláta mézes-mustáros öntettel
A mézes, mustáros dresszingek sokféle recept szerint kipróbálhatók. Most egy másikat mutatunk, amelyikbe mustár, olívaolaj és almaborecet is kerül. Ez az egyszerűen összedobható öntet rengetegféle zöldséggel egybeforgatható. Ha lapul a hűtődben egy kis paprika, paradicsom, hagyma és uborka, akkor ezekkel is egybekeverheted. Az így készült salátával az egész család elégedett lesz.
Ranch öntet
A krémes Ranch öntet mártogatósként is megállja a helyét. A kedvelt szósz boltban is beszerezhető, ám sokkal finomabb, ha te magad készíted el. Az öntet hihetetlenül krémes, ez az állag a tejfölnek, majonéznek és az írónak is köszönhető. A dresszing a zöldfűszerektől kapja meg különleges ízét: metélőhagyma, kapor, petrezselyem és fokhagyma is kerül bele. Az amerikaiak kedvenc dresszingjét zöld salátákkal egybeforgatva kínáld, és még sült krumplival vagy sült hússal is kipróbálhatod.
Fotó forrása: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors