Tényleg alakbarát választás az édeskrumpli? Dietetikust kérdeztünk

édeskrumpli sült cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyre többen száműzik a hagyományos krumplit az étrendjükből, már-már ellenséget kiáltva, hiszen sok benne a keményítő, vagyis szénhidrát, amelyből érdemes minél kevesebbet fogyasztani, ha odafigyelsz az alakodra.

A krumpli, bár nagyon finom, és változatosan elkészíthető alapanyag, mégis egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes mással helyettesíteni, mert hizlal. Ez valóban igaz a bő olajban sült krumplira, ami nem is egészséges. 

A krumpliban található keményítő úgynevezett rezisztens keményítő, amelyet nem tárol a szervezet, így nem rakódik le. Itt olvashatsz bővebben arról, hogy hogyan építheted be a diétádba a burgonyát. Ha nem vagy puffadásra hajlamos, és újító kedvedben is vagy, akkor próbáld ki a csicsókát is.

A jó szénhidrátok drasztikus csökkentése, netán teljes megvonása amúgy sem jó megoldás, mert a végén pont az ellenkezőjét éred el a célodnak, nemhogy súlyt nem veszítesz, de még hízni is fogsz. A megoldás, mint mindenhol, az egyensúlyban rejlik. Ha úgy érzed, hogy neked egyáltalán nem fér bele a krumpli az étkezésedbe, akkor válaszd a bulgurt vagy a kuszkuszt, de ha nem szeretnél lemondani a burgonyáról, próbáld ki a batátát. Az édesburgonya nemcsak gyönyörű színű és kicsit hangsúlyosabb ízű, mint a hagyományos krumpli, de ugyanolyan változatosan is elkészíthető. Vajon tényleg ez a megoldás, vagy csak a lelkiismereted nyugtatod vele?

sütőben sült krumpli álló

Mellőzni kell a burgonyát?

Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője szerint nincs olyan tudományos alapú diéta, amely kifejezetten tiltaná a krumpli fogyasztását. Az viszont nem mindegy, hogy hogyan készíted el. A zsírban, olajban sütés, valamint a pürésítés nem ajánlott, valamint ha köretnek eszed, akkor legyen mellette zöldség is, ami lassítja a szénhidrát felszívódását.

A krumplinak annál nagyobb a kalóriatartalma, minél inkább feldolgozott formában fogyasztod. Ezért inkább csak süsd meg sütőpapíron egy kevés olajjal megkenve, ne tedd bő zsiradékba, és ebédre kínáld nyugodtan. Ha a szervezeted megkapja a megfelelő mennyiségű jó szénhidrátot, akkor nem fog rád törni a nassolási vágy néhány óra múlva. Na, de mi a helyzet az édeskrumplival? 

édeskrumpli előkészítés álló

Érdemes batátára váltani?

Az édeskrumpli egyre népszerűbb, és bár jóval drágább, mint a hagyományos krumpli, nagyon sokan szeretik és vásárolják. Az elkészítése ennek sem mindegy, mindenképpen tepsiben süsd, és ne olajban. Ha csak az íze miatt szereted jobban, akkor nem lősz vele mellé, valóban izgalmasabb ízű, mint a hagyományos krumpli, de vitaminokban, ásványi anyagokban nem gazdagabb, és a glikémiás index, a szénhidráttartalom és a kalória szempontjából sincs számottevő különbség.

Számosítva ez a következőképpen néz ki. A krumpli 100 grammja 120 kalóriát tartalmaz, míg a batáta 140-et, itt máris megdőlni látszik a mítosz. A szénhidráttartalmat tekintve az édeskrumpliban minimálisan kevesebb a CH-tartalom, 17 gramm, míg a krumpliban 20. A zsírtartalma magasabb, 100 grammban 7 gramm, míg a hagyományosban 4 gramm. Ha így nézed, már nem is olyan jó választás, de ha az ízéért eszed, akkor semmiképp ne hagyd ki, csak bánj vele is úgy, mint a hagyományossal. 

grillezett édeskrumpli álló

Cukorbetegek is fogyaszthatják

Abban egyik fajta sem tér el a másiktól, hogy mindkettőt fogyaszthatja inzulinos cukorbeteg, ha megfelelően lassítja a felszívódást, ahogy már írtuk, zöldségkörettel és fehérjével kombinálva. Önmagában tehát ne fogyaszd, bármennyire is csábító egy adag sült krumpli. Nemcsak a zöldségek, hanem a savanyúság is jó megoldás, ha lassítani szeretnéd a felszívódást. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük