A karácsonyi menü tökéletes kísérője: a tokaji aszú nem csak desszert mellé illik

tokajicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Karácsonykor minden ünnepi díszbe öltözik, fényfüzérek, régi díszek, illatos fenyőágak vesznek körül. A meghitt együttléthez hozzátartoznak a családi körben eltöltött étkezések is, a finom, nagy gonddal főzött fogások mellé pedig egy igazán különleges bor illik: a tokaji aszú.

Egy-egy igazán szép palack aszú ára néha meghökkentő lehet. Azonban jó, ha tudjuk, hogy sok tényező szükséges ahhoz, hogy egészséges aszúszemek alakuljanak ki, ráadásul a Tokaji borvidéken még annak speciális klímája mellett sem készül minden pincészetnél minden évben aszú, így mindjárt kevésbé fogunk csodálkozni.

Amiatt nem kell aggódni, hogy nem tudunk majd mit kezdeni a felbontott palackkal. Az aszú – egyedi szerkezete miatt – hosszan eltartható a hűtőszekrényben, így bátran beruházhatunk rá, semmi esély arra, hogy megromoljon, mielőtt megisszuk.

Karácsonyi gasztrotippek

A tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén. Ugyan édes borról van szó, ám különleges aromái és magas savtartalma miatt akár sós ételek mellé is kínálhatjuk, így akár végig is kísérheti az étkezéseket.

Már az előételeknél is szerephez juthat. Ha hízott kacsa- vagy libamájat választunk, akár szeletekben sütjük, kandírozott gyümölcsökkel körítve, akár pástétomnak készítjük el, lekvárral, chutney-val és brióssal kínáljuk, tökéletes hozzá egy pohár aszú. Ahogyan a sós, karakteres ízű kéksajt is remek választás. Egy csillagformával a pirítósból szúrjunk ki apróbb falatokat, kenjük meg roquefort-ból, stiltonból vagy gorgonzolából készült krémmel és díszítsük aszalt gyümölcsökkel. A kimagozott datolyát is megtölthetjük vele, és körbetekerhetjük sós, hajszálvékonyra vágott serrano sonkával.

Még a főételek mellett is próbára tehetjük. Egy mandarinnal, mazsolával és friss kakukkfűvel töltött csirkéhez is passzol, pláne, ha egy pohárral feláldozunk a sütéséhez is. Ugyanígy kiválóan illik egy mangós kacsa vagy fürj mellé, amihez almát és grépfrútot teszünk. Köretnek kínáljunk olyan zöldségeket, amik maguk is könnyen karamellizálódnak és kissé édesebbek, így szóba jöhet a sárgarépa, az édesburgonya vagy a sütőtök.

Ha teljesen eltérnénk a tradicionális, klasszikus főételektől, a kínai konyha intenzív aromájú fogásaihoz, amelyek egyszerre lehetnek édesek és csípősek, szintén kínálhatunk aszút.

A fenti példák igazi gasztrokalandozások, de azért ne feledkezzünk meg a desszertekről sem. A klasszikus karácsonyi sütemények, így a bejgli, a zserbó, a mézeskalács, a gyümölcskenyér vagy a moszkauer mind-mind kiválóan párosíthatóak az aszúval. A nem hagyományos édességekkel is jól teljesít, legyen az egy elegáns francia crème brûlée vagy egy angolszász rusztikus pekándiós pite, de az olaszokat követve az sem szentségtörés, ha vin santo helyett egy pohár aszúba mártogatjuk a mandulás biscottit.

Látható, hogy egy palack aszú milyen sokszínűen felhasználható a karácsonyi étkezések mellé, így érdemes idén venni egy palackkal belőle, biztos nem marad belőle egy korty sem az ünnepek végére.

Disznókő Szőlőbirtok Tokaji Aszú 5 puttonyos 2010

A Disznókő pincészet szőlőterületei egymás mellett, egy tagban helyezkednek el, mintegy 150 hektárnyi területen. Ezek már 1732 óta szerepelnek az első osztályú besorolású dűlők között, és a birtok ma is egyike Tokaj legkiválóbb aszús területeinek. Furminttal, hárslevelűvel, zétával és sárga muskotállyal dolgoznak. Ebben a 2010-es aszúban a muskotályon kívül a másik három fajta is megtalálható. A barackos, citrusos, mézes illat és íz sok édes fűszerrel, vaníliával és fügével kényeztet. A 134 g/l cukortartalom mellett a hűvös évjárat magas savai tartják szép egyensúlyban a bort. Elegáns, karcsú, rendkívül gazdag aszú, ami csodálatos élményt nyújt.

Pannon Tokaj Pincészet Dominium Aszú 6 puttonyos 2013

A 2000-ben alapított pincészet először csak hobbibirtoknak indult, majd mire észbe kaptak, már 20 hektárnál jártak. A szőlő és a bor szeretete gyakran képes ilyen módon megtréfálni az embereket, ráadásul még mindig a növekedés a cél. Most Tolcsva és Sárazsadány határában vannak területeik. Ez a főleg furmintból és nagyon kis részben sárga muskotályból készült aszú a prémium, Dominium elnevezésű borcsalád tagja. Illatában baracklekvárt és mézet érezni, ízében emellett aszalt gyümölcsöket, vaníliát, kandírozott narancsot hoz. Krémes, gyümölcsös, kerek érzetű aszú, a karácsonyi desszertek mellett remekelhet.

Füleky Pincészet Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013

A pincészet Füleky Györgyről, az Első Tokaji Bormívelő Egyesület alapító tagjáról kapta a nevét. A gyönyörűen felújított és restaurált birtokközpont a XVIII. századi barokk stílusú Füleky kúriával Bodrogkeresztúr központjában található. Az 1998-ban alapított birtok területe ma 25 hektár, szerte a legjobb tokaji dűlőkben. Furmint, hárslevelű és kabar szőlőfajtákat használtak ehhez az aszúhoz. Ízében kandírozott és aszalt gyümölcsöket, barackot, pörkölt magvakat, karácsonyi fűszereket érezni. Az élénk savakkal és a nem túl magas, 170 g/l cukortartalommal együtt egy kifinomult, selymes textúrájú, könnyed aszú. Liba- vagy kacsamáj mellé jó választás, de akár fürjhöz is kiváló.

Barta Pince Öreg Király-Dűlő Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2016

A mádi birtok szíve a Király-hegy egyik legmeredekebb részén található Öreg Király-dűlő. Nemcsak kivételes fekvésével, hanem a fokozatosan, kőről kőre kirakott teraszaival is kitűnik a tájból. Ezt a területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták, és innen származott a Tokaji borvidék egyik legtöbbre tartott bora, amely a Rákócziakat is rabul ejtette. Az a bor még valószínűleg egy teljesen más stílusú aszú volt, mint ez a 2016-os. Ebben szinte friss barackot és trópusi gyümölcsöket találunk, a citrusok, a mandarin és a narancs mellett méz, édesfűszerek és egy kis gyömbér érezhető. Magas sav és magas cukortartalom jellemzi, nagyon komplex és strukturált, hosszan érlelhető tétel.

Fotók: Furmint Photo, Cover: Getty Images

Ezt is szeretjük