Szuper zsírégető magok a diétád támogatására – Salátába vagy müzlibe is keverheted őket

zsírégető magok cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A különféle magvakkal nemcsak kiválthatod az egészségtelen nassolnivalókat, hanem az ételeket is izgalmasabbá, változatosabbá teheted, és még az alakodat is megóvod.

Bár a dió, a mogyoró vagy a mandula zsírtartalma viszonylag magas, mégis nyugodtan építsd be a táplálkozásodba, mert mértékkel fogyasztva nemcsak a telítettségérzetet növelik, hanem magas rosttartalmuknál fogva támogatják az emésztést, így a súlycsökkenést is elősegítik. Nemcsak magok segíthetnek a diétádban, hanem fűszerek is, itt írtunk arról, hogy miket érdemes beszerezned otthonra. Ennek az ellenkezőjére is van példa, ha túlságosan puffadsz, vizesedsz, akkor ezeknek az ételeknek a fogyasztását érdemes kerülni. 

Az egészséges magokat mértékkel magában is eheted, de különféle ételekbe is belekeverheted. A reggeli – lehetőség szerint házilag készült – müzlidbe is beleteheted, de salátákat vagy főfogást is dúsíthatsz velük. A magokból olajok és lisztek is készülnek, ezeket is érdemes beiktatnod a táplálkozásodba. Ha az alábbi magokat eszed, nem, vagy kevésbé fogod kívánni az egészségtelen és hizlaló nassokat, hiszen nemcsak az ízük finom, hanem kellőképpen el is telítenek. Olajos magvakból kenyeret is süthetsz, de készülj fel rá, hogy legfeljebb egy szeletet tudsz majd megenni, mert annyira jóllakat majd. 

zsírégető magvak álló ok

Tökmag 

A tökmag B-vitaminokban gazdag. Ez a vitamincsalád az idegrendszer és az emésztőrendszer megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen. A tökmagban emellett cink, magnézium és vas is található, valamint növényi fehérjeforrás is, ami a húsmentes étkezés esetén kiemelkedően fontos. Gazdag esszenciális zsírsavakban, alacsonyan tartja a koleszterinszintet, valamint a szíved és az érrendszered egészségét is óvja. Otthon is tudsz tökmagot pirítani, itt találsz hozzá receptet. Eheted magában, de teheted salátára, müzlibe vagy kekszekbe. Az olaját pedig öntsd salátára, vagy ízesíts vele sütőtökkrémlevest

Napraforgómag 

A napraforgómag is B-vitamin-forrás, de az E-vitamin-tartalma is magas. A napraforgómag legfontosabb tulajdonsága, hogy többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek csökkenthetik a vérben a rossz koleszterinszintet. A napraforgómag szintén nagyon jól illik müzlibe, kicsit megpirítva salátába, de a belőle készült liszttel sűríthetsz is. 

tökmag és napraforgómag álló

Lenmag

A lenmag szuper rostforrás, az anyagcserédre is nagyon jó hatással van. Gazdag kalciumban és magnéziumban, gyulladáscsökkentő, és kedvezően hat a szív- és érrendszer egészségére. Segít a székrekedés megszüntetésében. A magokat sütheted kenyérbe, kekszekbe, az olajával pedig öntözd meg a salátádat. 

Chiamag

A chiamag vitaminokban és ásványi anyagokan gazdag. Tele van fehérjével, rostokkal és antioxidánsokkal. A nagyon magas rosttartalma miatt legfeljebb napi 15 grammot egyél belőle, mert emésztőrendszeri problémákat okozhat a túlzott fogyasztása. A legnépszerűbb felhasználása, ha chiapudingot készítesz belőle, ehhez itt találsz egy szuper receptet. 

chia pudding álló

Kendermag

Az újonnan felfedezett ősi mag fehérjében gazdag. Az íze kicsit a mogyoróra emlékeztet, és tele van omega-3-mal, cinkkel, B-, E-vitaminnal, valamint magnéziummal. Teheted müzlibe vagy salátára a többi maghoz hasonlóan. A kendermagról bővebben itt írtunk

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük