Fokhagymás spagetti percek alatt: pirított mandulaszeletek gazdagítják

Aglio e olio spagetti c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az aglio e olio spagetti egy hagyományos olasz fogás, amely szó szerint percek alatt készül, és minimál hozzávalók alkotják. Ezt turbóztam fel kissé, hogy még tartalmasabb legyen.

Az aglio e olio fokhagymát és olajat jelent, és a hagyományos nápolyi fogásban valóban nem is szerepel ennél sokkal több kiegészítő. Bár a kevesebb néha több, úgy gondoltam, egy kis extra nem árthat az ételnek: pirított mandulaszeleteket is forgattam a fokhagymás olajba. És milyen jól tettem! A magok roppanós textúrája nagyon feldobja a tészta kissé egyhangú állagát, a kiegészítő koktélparadicsom pedig még zamatosabbá teszi.

Fontos a tésztaválasztás, hiszen ahogy ebben a korábbi cikkemben már írtam, az olajos alapú szószok hosszú tésztákkal (ebben az esetben spagettivel) érvényesülnek a leginkább. Ne spórold ki a fokhagymát, hiszen az az étel fő összetevője.

Aglio e olio spagetti

Aglio e olio spagetti

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g spagetti
  • 150 ml olívaolaj
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 0.5 tk
  • 1 csipet bors
  • 1 csokor petrezselyem vagy bazsalikom
  • 1 merőkanál a tészta főzővizéből
  • 100 g szeletelt mandula
  • 300 g koktélparadicsom
  • parmezán, chilipehely (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben forraljunk enyhén sós vizet, és a spagettit főzzük meg a csomagoláson leírt utasítások szerint. A főzővizét ne öntsük ki.

A mandulaszeleteket alacsony hőfokon pirítsuk aranybarnára egy száraz serpenyőben, vigyázva, hogy ne égjenek meg. Tegyük félre.

Hevítsünk fel egy nagyobb  serpenyőt, és az olívaolajon pirítsuk 5 percig az aprított vagy felszeletelt fokhagymát. Adjuk hozzá a mandulát, és hagyjuk, hogy további 2-3 perc alatt átvegye a fűszeres olaj aromáját.

Adjuk hozzá a félbe vágott koktélparadicsomot, a sót és a borsot, és forgassuk össze a fokhagymás olajjal, majd adjuk hozzá az idő közben megfőtt spagettit is.

Kanalazzunk bele egy merőkanálnyit a tészta főzővizéből, és 2-3 perc alatt főzzük össze a többi alapanyaggal. Ettől krémesebb lesz az étel.

Keverjük bele az apróra vágott petrezselymet vagy bazsalikomot, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

Igény szerint chilipehellyel és parmezánnal tálaljuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük