Így biztosan nem lesz száraz a diós bejgli – Almától lesz még finomabb a töltelék

abcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bejgli hagyományos hazai kedvenc, ami nélkül nincs karácsony. A gyönyörű és finom süti leggyakrabban diós változatban készül el, de almával és mazsolával még izgalmasabb lesz.

A tradicionális kedvenc legtöbbször mákos és diós töltelékkel készül. A népi hiedelem szerint azért sütik meg a finomságot az évvégi ünnepnapokon, hogy bőséget hozzon a házhoz, illetve elvegye a rontást. Szokták diós vagy mákos tekercsnek is nevezni. Karácsonykor fogyasztva boldogságot hoz, a lányoknak pedig gyors férjhezmenetelt biztosít.

Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény Európában a 14. század óta ismert. Azóta a hagyományos, megszokott töltelékek sokat változtak, a tekercsek készülhetnek gazdagabban, például a mákoshoz lehet tenni meggyet, de a gesztenyés-szilvás is nagyon népszerű, illetve káposztával vagy sütőtökkel is készülhet a bejgli. Ha diós változat kerülne az asztalra, akkor fahéjjal, mazsolával és almával érdemes bekeverni a tölteléket.

Almás-diós bejgli

arct

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 12 dekagramm vaj
  • 30 dekagramm liszt
  • 1 csipet
  • 1 deciliter tej
  • 3 dekagramm porcukor
  • 10 gramm élesztő (friss)
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 darab tojás (kenéshez)

A töltelékhez:

  • 20 dekagramm alma
  • 50 dekagramm darált dió
  • 5 dekagramm cukor
  • 1 darab citrom (kezeletlen)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 15 dekagramm mazsola
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk keverőtálba, morzsoljuk hozzá a vajat, a sót keverjük el benne.

A szobahőmérsékletű tejben keverjük el a porcukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, a tojássárgáját is keverjük bele, majd adjuk a lisztes keverékhez és gyúrjunk belőle sima tésztát, amit osszunk két részre. A cipókat csomagoljuk folpackba, 30 percre tegyük hűtőbe.

A töltelékhez az almát reszeljük le, majd egy edényben pároljuk, fontos, hogy ne maradjon alatta nedvesség. A kihűlt, párolt reszelt almához keverjük hozzá a darált diót és a mazsolát, cukrot, a citrom reszelt héját és a fahéjat.

Mind a két tésztát tiszta, lisztmentes munkalapon nyújtsuk ki 25x15 centiméteres téglalappá. A lapokat kenjük meg baracklekvárral. A tölteléket megfelezve oszlassuk el a lapokon úgy, hogy a széleitől 1 centimétert hagyjunk szabadon. A két rövidebb szélén lévő, szabadon hagyott tésztarészt hajtsuk a töltelékre, majd a hosszabbik szélétől kezdve szorosan tekerjük fel.

A bejgliket fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe, kenjük meg felvert tojássárgájával és tegyük hűtőbe 10 percre. Utána a megszáradt tojássárgájára tojásfehérjét kenjünk, szobahőmérsékleten 25-30 percet pihentessük, majd hústűvel vagy fogpiszkálóval szurkáljuk meg a bejglit. 160 fokos előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süssük meg.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük