Légies fánk almás-fahéjas töltelékkel: abbahagyhatatlan finomság

Almas fahejas fank
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A fánk örök kedvenc. Ha te is odavagy érte, akkor próbáld ki őszi köntösbe bújtatva is: almás töltelékkel és fahéjas ízesítéssel.

A fánk nemcsak a farsangi időszak sztárja, hanem bármikor elkészítheted alkalomhoz illő ízesítéssel. Most egy őszi-téli variációt mutatok, ami ráadásul tejmentes, így laktózérzékenyként is bátran ehetsz belőle. 

A közepébe isteni almás töltelék kerül, amelyhez mindössze egy egyszerű, kompóthoz hasonló fűszeres keveréket kell készítened. Ha zavarnak a nagyobb almadarabok, akkor kockázás helyett nagy lyukú reszelőn is áttolhatod a gyümölcsöt.

Almás-fahéjas fánk

Almas fahejas fank c

Hozzávalók 10 darabhoz

A tésztához:

  • 450 g liszt
  • 50 g cukor
  • 1 csipet
  • 400 ml növényi ital (szója vagy zab)
  • 60 g margarin megolvasztva
  • 10 g instant élesztő
  • bő olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 3 db (gála) alma
  • 3 ek cukor
  • 1 db egész fahéjrúd
  • 1 db szegfűszeg (egész)
  • 1 ek friss citromlé
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 dl víz
Recept idők

Elkészítés:

A fánktésztához először keverjük össze a folyékony hozzávalókat: mérjük egy edénybe a növényi italt, az olvasztott margarint, adjuk hozzá az élesztőt, és várjuk ki, amíg 5 perc alatt felfut.

Ezalatt keverjük össze a lisztet, a cukrot és a sót, majd adjuk hozzá az élesztős keveréket. Dolgozzuk össze őket, és ha a keverék összeállt, kezdjük el dagasztani. Kézi dagasztással ez kb. 6-7 percig tart, robotgéppel 3-4 percre csökkenthető az idő.

Ha a tészta teljesen sima, vegyük ki az edényből, kaparjuk le az odaragadt foszlányokat, olajozzuk be az edény falát, és tegyük bele vissza egy órára, hogy kb. a duplájára nőjön. Hogy ne száradjon ki, terítsük le egy konyharuhával.

Közben készítsük el a tölteléket: az almákat pucoljuk meg, kockázzuk fel vagy reszeljük le, és a cukorral, a fahéjjal, szegfűszeggel, citromlével, vaníliával és kevés vízzel főzzük 15 percig. Ezután tegyük félre hűlni. A fahéjat és a szegfűszeget szedjük ki belőle.

Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett gyúrófelületre, és egy nyújtófa segítségével nyújtsuk kb. 1 cm vastagságúra. Egy tésztaszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle 4 cm átmérőjű korongokat, majd további 30 percig hagyjuk őket kelni. 

Egy nagyobb edényben forraljuk fel az olajat, majd a korongokat óvatosan helyezzük bele, és 2-3 perc alatt süssük aranybarnára. Félidőben ne felejtsük el megfordítani őket.

Ha elkészültek, szedjük őket egy papírtörlővel bélelt tálba.

Kanalazzuk a kihűlt almás tölteléket habzsákba, egy késsel vágjunk lyukat a fánkokra, és kb. egy evőkanálnyi mennyiségeket töltsünk a közepükbe. Ha nincs habzsákunk, akkor tízórais zacskót is használhatunk.

A fánkokat fahéjas cukorral kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük