Illatos, őszi almás-fahéjas kuglóf: keverem-kavarom a tésztája

Almas fahejas kuglof 1
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az almás sütemények fénykorukat élik, így érdemes minél több változatban elkészíteni őket. Ez a mostani egy egyszerű, kavart tészta, amit a kuglófforma tesz különlegessé.

Ez a sütemény könnyed, omlós és levegős, egy igazi egyszerű desszert az őszi sütésekhez. Ráadásul rendkívül mutatós, így vendégvárónak is alkalmas. 

A receptben megadott mennyiségek egy 24 cm-es sütőformához igazítottak, de az sem tragédia, ha nincs ilyened otthon, bármilyen más, 10 bögrényi kapacitású tepsit használhatsz.

Almás-fahéjas kuglóf

Almas fahejas kuglof 2

Hozzávalók 12 szelethez

  • 420 g liszt
  • 150 g barna cukor
  • 100 g cukor
  • 80 g apróra vágott dió
  • 1 ek sütőpor (1 csomag)
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 4 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 300 ml zabital
  • 110 g olvasztott növényi vajhelyettesítő vagy margarin
  • 120 ml napraforgóolaj (vagy más semleges ízű olaj)
  • 180 g cukormentes almapüré
  • 180 ml cukormentes almalé
  • 2 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben keverjük össze a lisztet, a cukrokat, a diót, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat, a szegfűszeget és a szerecsendiót.

Adjuk a fentiekhez a növényi italt, a vajhelyettesítőt, az olajat, az almalevet, az almaszószt és a vaníliát, és egy kézi mixer segítségével, alacsony sebességen dolgozzuk össze a száraz és a folyékony hozzávalókat. Amint a tészta egységesnek tűnik, hagyjuk abba a keverést, mivel utána túl keménnyé válhat.

Olajozzuk ki a sütőformánkat, öntsük bele a masszát, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük 60-65 percig. Sütés után 15 percig pihentessük a sütőformában. Porcukorszórással kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük