Egyszerű almás kevert sütemény – Nagyon szaftos és puha a tésztája

almássüti2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Duplán fahéjas az almás kevert süti, a tésztájába és a tetejére is kerül az illatos fűszerből, de a vanília sem maradhat ki belőle.

Se nem pite, se nem piskóta, egészen különleges ez az almás kevert süti: a tésztája úgy készül, mint a brownie, a vajtól szaftos, a rengeteg barna cukortól pedig ragacsos lesz. Utóbbiból nem érdemes csökkenteni a mennyiséget, különben nem lesz az igazi a tészta állaga.

Az almás süti tésztája nagyon sűrű, nehezen önthető lesz, de ez egyáltalán nem probléma, sőt: nem szabad tejjel vagy bármilyen más folyadékkal hígítani rajta, pont ettől a sűrű, cukros tésztától lesz ragacsos és isteni a sütemény. Olyan lesz, mintha almás brownie-t majszolna az ember, igaz, csokoládé helyett fahéjjal készül.

A fahéj nem csak a süti tésztájába, a tetejére is kerül, az egész lakást belengi majd a készülő édesség illata. Az alma pedig már csak felteszi az i-re a pontot, a gyümölcstől lesz igazán különleges és szaftos a tészta.

Almás kevert sütemény

almássüti

Hozzávalók 12 szelethez

A sütihez:

  • 100 gramm vaj (puha)
  • 300 gramm barna cukor
  • 2 darab tojás
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 200 gramm liszt
  • 3 közepes darab alma

A tetejére:

  • 1 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Vajazzunk ki egy nagyjából 25x18 centiméteres tepsit vagy kerámia sütőtálat.

Az almát hámozzuk meg, vágjuk kockákra. 

Keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojást, a fahéjat, a vaníliát, a sót és a sütőport. Keverjük bele a lisztet is. A tészta nagyon sűrű lesz, de az nem baj, ilyennek kell lennie. Mehet bele az összekockázott alma is, alaposan keverjük el benne. Öntsük a tésztát az előkészített formába. 

Egy tálkában keverjünk ki 1 evőkanál cukrot fél teáskanál fahéjjal, majd szórjuk a tészta tetejére.

Kb. 35-40 percig süssük a sütit, nem szabad kiszárítani. Hagyjuk kihűlni, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük