Almával és fűszerekkel töltött sertéskaraj: mutatós főétel az ünnepre

töltöttkaraj
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha idén töltött káposzta és halászlé helyett valami újdonságot tennél az ünnepi asztalra, próbáld ki ezt a minden jóval megpakolt karajt.

Ez a recept most se nem gyors, se nem egyszerű, de ha valami igazán különleges és isteni fogással lepnéd meg a családot karácsonykor, tökéletes választás. Ilyenkor érdemes egy kicsit több időt szánni a főzésre, extrább recepteket kipróbálni, és hidd el, ennél jobbat keresve sem találsz.

Az alap sertéskaraj, ebbe kerül fenséges, fűszeres almás töltelék. A gyümölcs mellé vörös áfonya és méz is kerül, a sós ellensúlyt pedig a bacon és a mustár képezi. Bár a töltelék is szaftosan tartja a húst, hogy biztos ne száradjon ki a sütőben, alaplevet öntöttünk alá, annak a gőzében puhul, de érdemes vele locsolgatni is. 

Mielőtt a sütőbe tolod a töltött húst, érdemes körbepirítani egy serpenyőben, így lesz kívül ropogós és piros, belül pedig szaftos és vajpuha. 

Almával töltött sertéskaraj

töltöttkaraj2

Hozzávalók 8 személyre

Töltött hús:

  • 2 kilogramm sertéskaraj
  • 5 szelet bacon
  • 1 fej vöröshagyma
  • 120 gramm bébispenót
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 darab alma
  • 70 gramm aszalt vörös áfonya
  • 2 ek méz
  • 1.5 ek dijoni mustár
  • 1 tk
  • ízlés szerint bors
  • 1 tk füstölt paprika
  • 1 tk kakukkfű
  • 1 tk rozmaring

Pirításhoz:

  • 50 gramm vaj
  • 1 tk rozmaring
  • 1 tk kakukkfű
  • 10 gerezd fokhagyma
  • 250 ml alaplé
Recept idők

Elkészítés:

A bacont kockázzuk össze. A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. Az almát pucoljuk meg – nem muszáj –, majd vágjuk kis kockákra. A vörös áfonyát aprítsuk össze.

Melegítsünk fel egy serpenyőt. Dobjuk bele a bacont, süssük 1-2 percig, majd adjuk hozzá a hagymát. Addig dinszteljük, míg a bacon ropogós, a hagyma pedig puha nem lesz. Adjuk hozzá a spenótot, majd ha összeesett, a fokhagymát is. 1 perc után szedjük a keveréket egy tálba. Adjuk hozzá az almát, vörös áfonyát, sót, borsot, paprikát, mustárt, mézet, kakukkfüvet, rozmaringot. Keverjünk mindent egybe.

A sertéskarajt fektessük a zsíros felére, majd pillangóvágással nyissuk szét, lapítsuk ki, ennek itt nézhetjük meg a technikáját. Sózzuk meg mindkét oldalát.

A sertéskarajon oszlassuk el a tölteléket, de az egyik rövidebb oldalán hagyjunk szabadon 4-5 centi helyet. A töltelékkel lekent rövidebb oldalánál kezdve tekerjük fel úgy, hogy a végén a hús zsíros fele nézzen felfelé. Egy konyhai kötözőzsineggel tekerjük körbe a húst, ne túl szorosan, de tartsa egyben a tölteléket. Ennek a módját is a fentebb linkelt videóban nézhetjük meg.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

Forrósítsunk vajat egy akkora sütőbe is betehető serpenyőben, amekkorában elfér a betöltött karaj. Tegyük a töltött karajt a serpenyőbe, majd süssük körbe minden oldalán, míg szép pirult nem lesz. Adjuk hozzá az egész, pucolt fokhagymagerezdeket, a rozmaringot és kakukkfüvet, majd öntsük fel az alaplével. Fedjük le a serpenyőt fóliával.

Tegyük a sütőbe a húst kb. 60-75 percre, a sütési idő a hús vastagságától is függ. Félidőnél szedjük le róla a fóliát. Akkor jó, mikor a hús belső hőmérséklete 70 fok.

Ha elkészült a hús, locsoljuk meg az alaplével, majd hagyjuk állni 15-20 percig, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük