Így készül az amerikai kukoricaleves: sok zöldség kerül bele

Corn chowder kukoricaleves c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az amerikai kukoricalevesbe sok kukorica és jalapeño paprika kerül, a krumplinak és kesudiónak köszönhetően pedig annyira sűrű, mint egy krémleves.

A corn chowder, azaz a déli államok fűszerezését idéző, kényeztető kukoricaleves nagyon egyszerűen készül, és mennyeien krémes. Nyáron mindenképp friss, zsenge kukoricát használj, hiszen egy semmihez sem fogható gazdag aromát kölcsönöz az ételnek, azonban ha épp nincsen szezonja, tökéletesen működik a fagyasztott vagy a roppanós, konzerves változat is. Ha épp nyáron olvasod ezt a receptet, akkor felhasználás előtt mindenképp pirítsd meg kissé a kukoricacsöveket nyílt lángon, hiszen a füstös aroma még ellenállhatatlanabbá teszi majd a levest. Télen pedig tökéletes melegítő fogás, amelytől garantáltan jól is laksz.

Tejtermék hiányában a leves a krumplitól és a kesudiótól lesz mesésen sűrű. Ahhoz, hogy a kesudiót megfelelően selymesre tudd turmixolni, főzés előtt áztasd egy órára forró vízbe, hogy megpuhuljon. 

Amerikai kukoricaleves

Corn chowder kukoricaleves

Hozzávalók 6 személyre

  • 200 g nyers kesudió
  • 500 g kukorica (kb. 2 konzerv vagy 4 nagyobb cső)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 db jalapeño paprika apróra vágva
  • 1 szál nagyobb répa feldarabolva
  • 3 db zellerszár apróra vágva
  • 350 g krumpli felkockázva
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 3 db babérlevél
  • 1 tk füstölt paprika
  • 0.5 tk őrölt kömény
  • 1 l zöldségalaplé vagy víz
  • 400 ml kókuszkrém vagy konzerves kókusztej (folyadék nélkül)
  • 3 ek sörélesztőpehely
  • 1 db lime leve
  • a díszítéshez kukorica, friss koriander vagy bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

A kesudiót áztassuk forró vízbe egy órára, és tegyük félre.

Ha friss kukoricát használunk, akkor pirítás után hagyjuk kissé hűlni, majd egy éles késsel vágjuk le a szemeket a csőről. Ha konzerves vagy fagyasztott kukoricánk van, akkor egyszerűen szűrjük le. Mindkét esetben tegyünk félre 1-2 evőkanálnyit a díszítéshez.

Hevítsünk fel egy nagyobb edényt az olívaolajjal, adjuk hozzá a hagymát, és dinszteljük 4-5 percig.

Adjuk hozzá a fokhagymát és a jalapeño paprikát is, pirítsuk 1 percig, majd mehet bele a répa, a zeller és a krumpli is. Csipet sóval és 2-3 evőkanál vízzel pároljuk 3-4 percig, majd adjuk hozzá a kukoricát, a leszűrt kesut, a babérlevelet, a füstölt paprikát, a köményt, az alaplevet, a kókuszkrémet és a sörélesztőpelyhet. 

Alaposan keverjük össze, majd fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük 15-20 percig, vagy amíg a krumpli és a répa teljesen megpuhul.

Ízesítsük a lime levével, sóval és borssal, ahogy szükségét érezzük.

Öntsük az egészet egy turmixgépbe (lehet, hogy 2-3 adagban fér csak bele), vagy botmixer segítségével pürésítsük selymes állagúra.

Öntsük vissza az edénybe, majd a félretett kukoricával és egyéb tetszőleges feltéttel tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük