Így készül a népszerű amerikai sütitészta, a cookie dough: számtalan recept alapja

cookiedough
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű, de szerethető alaprecept, amelyből nemcsak a klasszikus csokichipszes sütit, hanem bármilyen más desszertet is elkészíthetsz.

A külföldi desszertreceptek legalább felében találkozni az úgynevezett "cookie dough"-val, vagyis egy csokichipsszel gazdagított, vajas sütitésztával. Ott ezt nemcsak sütemények alapjaként használják, hanem előszeretettel falatozzák nyersen is, éppen ezért tojás nélkül készül, a lisztet pedig hőkezelik, vagy mikróban, vagy sütőben melegítik, míg a belső hőmérséklete el nem éri a 70°C-ot.

Megmondom őszintén, én sosem szerettem a nyers tésztát - nem tartoztam azok közé, akik a mézeskalácstésztát is megeszik azelőtt, hogy kiszaggatnák -, de ez a recept tényleg számtalan sütemény alapja lehet. 

Egyszerűen elkészítheted csokis keksznek, ha halmokat pakolsz belőle a tepsire, majd aranybarnára sütöd. Lehet sajttorta vagy muffin alapja, amit megsütsz, majd krémmel koronázol meg. Készülhet belőle pitetészta, vagy megtöltheted valamilyen töltelékkel. Ha pedig maradnál a nyers vonalon, borítsd be egyszerűen olvasztott csokival vagy készíts belőle sütinyalókát.

Amerikai sütitészta

cookiedough2

Hozzávalók 6 személyre

  • 110 gramm vaj
  • 100 gramm barna cukor
  • 50 gramm cukor
  • 3 evőkanál tej
  • 0.5 teáskanál vaníliakivonat
  • 240 gramm liszt
  • 1 csipet
  • 120 gramm csokicsipsz
Recept idők

Elkészítés:

Az olvasztott vajat és a cukrokat keverjük össze egy tálban, míg krémes, habos nem lesz. Keverjük bele a tejet és a vaníliakivonatot is.

A lisztet tegyük a mikróba 45-60 másodpercre, majd a sóval együtt keverjük bele a vajas, tejes masszába. Végül forgassuk bele a csokichipset is.

Tegyük folpackba, majd a hűtőbe, míg fel nem használjuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük