Légies fehér piskóta Amerikából – Csak tojásfehérje kerül a tésztába

fehércover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ismertebb nevén „Angel food cake”, a fehér torta Amerikában nagyon kedvelt, különlegessége, hogy a piskóta tésztájában csak a tojásfehérjének vesszük hasznát.

A közepesen kemény habbá vert tojásfehérjébe cukor és liszt kerül, illetve kevés vaníliakivonat, amitől igazán kellemes íze lesz a piskótának.

Az amerikai receptekben előforduló, számunkra nem annyira ismert alapanyag, az úgynevezett „cream of tartar”, azaz tisztított borkő is kerül bele, ezt a hozzávalót a cukorral szokás összekeverni, majd a keveréket apránként adagolják a habhoz. Nálunk nem annyira ismert ez a kristályos anyag, ami tulajdonképpen a térfogat növelését szolgála, tojásfehérjénél nagyon szép hatást vált ki, sokkal krémesebb textúrájú lesz a végeredmény. Ha nem kapnánk, sütőporral helyettesíthetjük.

A fehér piskótát magas falú formában érdemes sütni, például kuglóf- vagy tortaformában, a tésztát gazdagíthatjuk bogyós gyümölcsökkel, de a kész desszert mellé kínálhatunk friss epret és tejszínhabot is, de ha csak porcukorral hintjük meg a tetejét, úgy is csodálatos lesz.

Angel food cake

fehérct

Hozzávalók 6 személyre

  • 100 gramm liszt
  • 225 gramm porcukor
  • 10 darab tojásfehérje
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 teáskanál sütőpor
  • porcukor a tetejére
Recept idők

Elkészítés:

Ha van maradék tojásfehérje, azzal dolgozzunk, ha nincs, válasszuk szét a sárgáját és a fehérjét.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót és a sütőport.

A fehérjéből kemény habot verünk, miközben apránként hozzáadagoljuk a cukrot és a vaníliakivonatot, ezután óvatosan a habhoz forgatjuk a lisztes keveréket.

Magas falú kuglóf- vagy tortaformába adagoljuk a masszát, majd 180 fokos sütőben 35-45 perc alatt megsütjük.

Szeletelés előtt hagyjuk teljesen kihűlni a tésztát, a legjobb, ha rácsra fordítva 1 órát pihen, utána szabadítsuk meg a formától, porcukorral szórjuk meg.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük