Ékszerezd fel a rizst! A legszebb ételnév egy variálható alapreceptet rejt

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A "jeweled rice", magyarul felékszerezett rizs a legszebb és legkifejezőbb ételnév, ráadásul egy olyan technológiát takar, ami nem csak praktikus, de a végtelenségig variálható is.

Nincs szomorúbb dolog a hagyományos rizsköretnél, én legalábbis gyakran sírnivalóan sivár dolognak érzem. Ezért nagy barátaim a közel-keleti rizsvariációk, amikor a rizst csak félig főzik meg, aztán egy vajas, fűszeres, ezzel-azzal ízesített alapon, párolva fejezik be az elkészítését. Így a fűszerek, zöldségek, gyümölcsök mind rengeteg ízt adnak át a rizsnek, ami aztán annyira jó lesz, hogy szinte túlnő a köret kategóriáján.

Az "ékszerek" lehetnek a fűszereken túl aszalt gyümölcsök, gyümölcshéj, magvak, zöldfűszerek vagy mindezek együtt, mint az alábbi receptben, ahol mazsola, aszalt barack, kurkuma, fahéj és hagyma is gazdagítja a rizst.

Csak jó minőségű rizsből érdemes nekiállni ennek a műveletnek, az alsóbb kategóriák nem igazán képesek kiadni ennek a technológiának a lényegét, nagyon megéri belefektetni azt a pici pluszt.

Fűszeres-aszalt gyümölcsös rizs

jeweled rice1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 300 gramm rizs
  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál római kömény
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 1 marék mazsola
  • 1 marék aszalt sárgabarack
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • ízlés szerint
  • 1 deciliter narancslé
Recept idők

Elkészítés:

A rizst forró, sós, lobogó vízben körülbelül 6 percig főzzük, még nem kell megpuhulnia teljesen. Leszűrjük. Közben egy nagy, mély serpenyőben felolvasztjuk a vajat és az olajat, és az apróra vágott hagymát megpároljuk rajta. Hozzáadjuk a fűszereket, néhány percig kevergetjük, majd az aszalt gyümölcsöket is belekeverjük. A lábosba öntjük a leszűrt rizst, elkeverjük, aláöntünk egy kis narancslevet, és félig lefedve, egészen alacsony lángon további tíz percig gőzöljük. Ha megpuhult, lekapcsoljuk alatta a lángot.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük