30 perces fahéjas-szilvás pite: omlós, szaftos, fűszeres az ősz ajándéka

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs is annál jobb, amikor a kezünkbe veszünk egy jó meleg szilvás pitét és egy jó forró teát egy hideg őszi estén. Na és ki ne szeretné mellé, hogy még a fahéj illata is belengje a lakást? A fahéj és a szilva együtt olyan nyerő párost alkotnak, amit mindenkinek ki kell próbálnia, aki eddig még esetleg nem tette!

Párom családjánál ettem először fahéjas-szilvás pitét pár évvel ezelőtt. Na nem mintha olyan különleges hozzávalók kellenének hozzá, hogy eddig ne tudtam volna elkészíteni, csak egyszerűen megragadtam teljesen a hagyományos almás pite receptnél.

Nagymamája készítette ezt az isteni süteményt, és ahogy megkóstoltam, rögtön tudtam, hogy az eddigi jól bevált fahéjas-almás pitémet le fogja váltani ez a tökéletes recept. Omlós, szaftos, fűszeres és tökéletesen harmonizálnak benne az ízek. 

Fotó: Shutterstock

Ennél a piténél, csakúgy, mint az almás társánál, az a legfontosabb, hogy ne spóroljuk ki a szilvát belőle. Akkor lesz finom a süteményünk, ha nem a tészta, hanem a töltelék van túlsúlyban. A másik lényeges elem a fűszerezés, ne féljünk megszórni fahéjjal a szilvás tölteléket, akkor lesz az igazi a piténk, ha érződnek benne rendesen ezek az illatos fűszerek. Persze azért nem szabad átesni a ló túloldalára sem, hiszen ha túl sok a fahéj, akkor akár keserű is lehet a végeredmény.

A szilva amellett, hogy az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse, nagyon egészséges is. Egyrészt nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ami ősszel különösen fontos a szervezet számára, másrészt rost, szorbit és szatén tartalma miatt elősegíti az anyagcserét, és segíti az emésztést. Ráadásul tisztítókúrát is végezhetünk ezzel a gyümölccsel, ugyanis 85%-ban vízből áll. Úgyhogy miért is ne sütnénk meg ezt a szuper receptet? Lássuk is!

Fahéjas-szilvás pite

szilvás-pite-receptkép

Hozzávalók 8 adaghoz

Tészta

  • 45 dekagramm liszt
  • 10 dekagramm porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 20 dekagramm vaj
  • 2 darab tojás sárgája
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 csipet

Töltelék

  • 1 kilogramm szilva
  • 1 darab citrom héja
  • 2 teáskanál fahéj
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 marék búzadara
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként a tésztának állunk neki, a száraz hozzávalókat összekeverjük, tehát a lisztet, a porcukrot, a sütőport, egy csipet sót és 2 teáskanálnyi fahéjat (a másik 2 teáskanálnyi a töltelékbe kerül majd). Ha jól elvegyültek a hozzávalók, akkor mehet hozzá apró darabokban a vaj, a kezünk melegétől meg fog picit olvadni gyúrás közben, majd hozzáadhatjuk a tojások sárgáját és a tejfölt. Homogén masszává gyúrjuk össze az egészet, majd két részre szedjük a tésztánkat, és 20 percig pihentetjük a hűtőben. Ezt követően kinyújtjuk mindkét felét a sütőformánk méretére (én egy klasszikus kör alakú piteformát használtam). A sütőformánkat kivajazzuk, és belesimítjuk az első tésztalapunkat, majd megszórjuk búzadarával, hogy ne ázzon át a tésztánk majd a szilva levétől. A szilvákat félbevágjuk és kimagozzuk, majd a belsejükkel felfelé fordítva ráhelyezzük őket a tésztánkra. Ezután a fahéjat kikeverjük a cukorral és a citromhéjjal, ha nagyobb a citromunk elég a fele héját is lereszelni, és ezzel a keverékkel megszórjuk a szilváinkat, hogy mindenhova jusson. Beborítjuk a szilvákat a tészta másik felével, villával pár helyen beleszúrunk, hogy a gőz tudjon távozni, de csinálhatunk rudakat is a tésztánkból és be is rácsozhatjuk a sütink tetejét. Ha ezzel megvagyunk, akkor a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 30 percig sütjük. Ha elkészült, fahéjas porcukorral még megszórhatjuk a tetejét, majd tálaljuk.

 Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük