Így készül mexikói stílusban a lángos - Az egyik legizgalmasabb fúzió

Baconos chipotle lángos cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Arra gondoltunk, hogy kerüljön az étlapra egy olyan lángos is, ami nem tipikus magyar alapanyagokat tartalmaz.

Így született meg a mexikói beütésű chipotle lángos, ami ütősen intenzív ízekkel és tüzes csípősséggel operál. Nem gondoltuk, hogy magyar-mexikói fúzióból ilyen csodálatos dolgok születhetnek.

Ennek a lángosnak a krumplitól lesz puha és szaftos a tésztája, az igazi meglepetést viszont a tésztába gyúrt csípős paprikadarabok jelentik. Chipotlét itthon leginkább konzervformában lehet megtalálni a delikátokban, de néha a szupermarketek polcain is felbukkan. 

A tetejére - ha mindez nem lenne még elég - ropogósra sült bacon, hagyma és fokhagyma egyvelege kerül. Az biztos, hogy ezután már nem szabad nagyobb programokat tervezni, maximum egy kanapét irányba venni.

Baconös chipotle lángos

Baconos chipotle lángos cover

Hozzávalók 8 darabhoz

A lángos tésztájához

  • 1 kilogramm kenyérliszt
  • 500 milliliter langyos víz
  • 50 gramm friss élesztő
  • 250 gramm burgonya
  • 1 teáskanál
  • 2 teáskanál chipotle paprika
  • olaj a sütéshez

A feltéthez

  • 2 fej hagyma
  • 200 gramm bacon
  • 4 gerezd fokhagyma
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük és még forrón átnyomjuk krumplinyomóval.

200 ml langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt, 20 percig pihentetjük.

Tálba rakjuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos vizet és a sót. Mehet bele a kihűlt burgonya, az apróra vágott chipotle, majd simára dolgozzuk a tésztát (legalább 10 percig dagasztjuk). 1 órán át kelesztjük.

Amíg kel a tészta, addig a szeletelt bacont 2 ujjnyi darabokra vágjuk, majd egy kanál olajon zsírjára sütjük, rárakjuk a felvágott hagymát, fokhagymát, borsozzuk és jól összesütjük.

A megkelt tésztát átkeverjük, lisztezett deszkára borítjuk, majd 8 egyenlő részre osztjuk. Kis cipókat formázunk belőle. Olajozott kézzel a felületét átsimítjuk, hogy a pihentetés alatt ne száradjon ki. Letakarjuk konyharuhával és 1-2 órán át kelesztjük.

Olajozott kézzel átsimítjuk a munkafelületet, a cipókból 20-25 cm átmérőjű korongokat formázunk.  Bő, forró (220 fokos) olajban kisütjük a lángosok mindkét oldalát, majd papírtörlőre szedjük őket. Tálaláskor a baconos feltétet halmozzuk a kisütött lángosok tetejére.

Ha másféle lángosra vágysz, itt találsz további hat ötletet.

Fotó: Street Kitchen

Ezt is szeretjük