Menzás, de imádjuk: bácskai rizses hús titkai

5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szögegyszerű, nem is túlságosan esztétikus étel, mégis nagyon szeretjük. Sokan a magyar rizottóként emlegetik, pedig nincs sok köze hozzá, mert egy szerb étel leszármazottja.

A szerb gyuvecs a mi rizses húsunk elődje, ami egy rakott, lecsós étel volt. Eredetileg szerb rizses hús néven futott, míg az ötvenes években egy ravasz fordulattal egyszer csak nem magyarosították bácskaira. (Bácska történelmi tájegység, a Duna-Tisza közének egykor Magyarországhoz, már nagy százalékban Szerbiához tartozó részét nevezték így az újkorban.)

A menzán száraz és/vagy mócsingos húsból készült, amiket kipiszkáltunk és a tányér szélét díszítettük vele szépen körbe. Aztán megettük a pörköltszaftos rizst - az viszont tényleg jó volt. A sós-fűszeres egyensúlyt pedig a csemege uborka egyensúlyozta ki.

Ma, itthon igyekszünk jobbféle, puha, de nem mócsingos húsból készíteni és nem szárazra főzni, bár az ideális állag kérdésében vannak erős vélemény különbségek: van, aki szárazan, pergősen, más ragacsosan, enyhén túlfőve szereti. Mivel ez nagy mértékben függ a hús zsírtartalmától és a rizs fajtájától is, nem is olyan könnyű eltalálni a megálmodott konzisztenciájú rizses húst.

Bácskai rizses hús

DSC 2842

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm sertés lapocka
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 100 gramm szalonna
  • 200 gramm rizs
  • ízlés szerint
  • 1 darab paradicsom
  • 1 darab zöldpaprika
  • petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A szalonnát felkockázom, a hagymát felaprítom, a húst felkockázom. Egy mély serpenyőben alacsony lángon kiolvasztom, majd belekeverem a hagymát. Megpárolom, megszórom a fűszerpaprikával, elkeverem, majd rádobom a húst, és azt is átkeverem a fűszeres hagymával. Kevés vizet öntök alá és addig főzöm, míg a hú meg nem puhul. Ekkor belekeverem a rizst, megvárom, míg magába nem szívja a szaftot, majd kétszeres mennyiségű vizet öntök rá, sózom, és halkan rotyogtatva, gyakori keverés mellett puhára főzöm.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon