Bakonyi sertésszelet újragondolva: húsgombóc kerül a krémes szószba

bcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kedvelt magyar fogást érdemes újragondolni, hússzeletek helyett szaftos gombócokat gyúrni.

Minden családban vannak nagy kedvencek, olyan ételek, melyek gyakran kerülnek az étkezőasztalra. Az én családomban az egyik ilyen a bakonyi sertésszelet, melyet jó sok gombával és tejföllel szoktam készíteni. A kedvelt fogást leves és húsgombóc formájában is mennyei, mindkét étel nagyon ízletes, érdemes őket kipróbálni.

A bakonyi húsgombócot először úgy készítettem el, hogy a receptben írt darált húshoz 20 dkg gombát is dolgoztam. Jól állt neki, de nem maradt stabil, szétesett, úgyhogy elég a szaftba belefőzni, abban is lesz bőséggel. A bakonyi az az étel, mely jó sok tejföllel az igazi, ezért, ha szeretnéd, tálalásnál pluszban nyugodtan csorgass még rá.

A bakonyi a mama receptje szerint mindig sertészsírral készül, én azonban jobban szeretek olajat használni. Ha szeretnéd, 8-10 dkg szalonnát is dobj apróra kockázva a hagyma alá, sokkal ízesebb így készítve.

Bakonyi húsgombóc

bct

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g darált sertéshús
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 darab tojás
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • olaj szükség szerint
  • 3 fej hagyma
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 500 g gomba
  • 200 ml alaplé vagy víz
  • 400 g tejföl
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst helyezzük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymaport, zsemlemorzsát, tojást és a petrezselymet finomra vágva. Az alapanyagokat alaposan keverjük egybe, majd formázzunk tetszőleges húsgolyókat a masszából.

A húsgolyókat forró, enyhén olajozott serpenyőben (lábasban is lehet) pirítsuk körbe, majd szedjük ki tányérra és tegyük félre.

Vegyünk elő egy nagyobb lábast, a serpenyőben maradt olajat öntsük bele, ha szükségesnek érezzük, még adjunk hozzá olajat, majd kezdjük el melegíteni. Utána adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre.

Miután a hagyma kellően összeesett, szórjunk rá pirospaprikát, keverjük el, majd a tetszőlegesen felszeletelt gombát is forgassuk hozzá.

A gombát öntsük fel vízzel vagy alaplével, fűszerezzük sóval és borssal, majd a húsgombócokat is helyezzük a fazékba, félig lefedve, közepes láng felett főzzük addig, amíg a szaft besűrűsödik, 35-40 percig.

A tejfölt adjuk a húsgombóchoz, főzzük még 3-5 percig, majd tésztával, nokedlivel vagy rizzsel tálaljuk az ételt.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük