Fitt banános muffin tojás nélkül: teljes kiőrlésű liszttel készül
Mindig jó, ha van kéznél muffin: ebben a változatban a banán varázsolja puhává és szaftossá a tésztát, és még tojást sem kell használnod hozzá.
A tojásmentes sütésről sokat írtunk már, és ez a muffin egy újabb remek példa arra, hogy bizonyos növényi alternatívák mennyire jól működnek egy kevert tésztában. Egyes gyümölcsök, mint a banán is, pürésített formában szuperül összefogják a masszát, így az édesítés és az ízesítés mellett a tojást is kipipálhatod velük.
Egy másik kiváló tojáspótló alternatíva a lenmag, amely lisztté őrölt formában szintén helyet kap ebben a receptben. Folyadékkal keveredve ugyanis bezselésedik, és tojásfehérje-állagot eredményez. Ebben a cikkünkben részletesebben is olvashatsz a lenmag, mint tojáspótló felhasználásáról.
Banános muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 3 ek lenmagliszt
- 6 ek meleg víz
- 230 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.25 tk őrölt szerecsendió
- 1 tk sütőpor
- 0.5 tk szódabikarbóna
- 0.5 tk só
- 150 ml növényi ital
- 1 ek almaecet
- 80 ml juharszirup vagy méz
- 80 ml semleges ízű olaj
- 1 tk vaníliakivonat
- 3 db érett banán pürésítve
- 1 marék dió durvára darabolva a díszítéshez (opcionális)
Elkészítés:
Egy tálkában keverjük össze a lenmaglisztet és a meleg vizet, és hagyjuk, hogy 5-10 perc alatt besűrűsödjön.
Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, egy kisebb tálban pedig a folyékonyakat, és utóbbihoz keverjük hozzá a "lenmagtojást" is.
Keverjük össze a száraz és a folyékony hozzávalókat, majd kanalazzuk szilikon muffinsütő formába, vagy ha fém sütőformát használunk, akkor muffinpapírokba. Igény szerint szórjunk a tetejükre darabolt diót.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 20 perc alatt süssük aranybarnára a muffinokat.
Vegyük ki a sütőből, 10 percig hagyjuk hűlni a sütőformában, majd szedjük őket hűtőrácsra.
-
2024-01-25 07:32:01
-
2023-10-18 07:32:01
-
2023-09-12 07:52:02
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!