Ilyen a francia fánk, a Beignet: kelesztés és dagasztás nélkül készül

bcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A franciák kedvelt fánkja, a beignet nagyon egyszerűen készül, kezdő konyhatündérek is bátran elkészíthetik.

Fánkot készíteni nem nehéz, mégis sokan ódzkodnak tőle, hisz időigényes a dagasztás, kelesztés és a sütés miatt. Szerencsére a fánkok tárháza óriási, rá lehet bukkanni olyan receptre, amelyben nem kell sokat bajlódni a tészta elkészítésével, ilyen a francia fánk, a beignet is.

Nincs kőbe vésve, hogy ne lehetne keleszteni, a pihentetős módszerrel készült verziókban is 15-25 percet szoktak javasolni a tészta nyújtása előtt, majd kiszaggatva is 15-20 percet érdemes állni hagyni, hogy egy picit megemelkedjen a tészta, de nem kötelező.

A beignet porcukorral meghintve is tökéletes, de ha igazán emlékezeteset szeretnél alkotni, akkor almaszósszal, karamellöntettel vagy vaníliaszósszal kínáld.

Beignet francia fánk

bct

Hozzávalók 18 darabhoz

  • 5 dekagramm vaj
  • 40 dekagramm liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 5 dekagramm cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 2 deciliter tej
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat morzsoljuk el a lisztben, majd keverjük hozzá a porélesztőt, cukrot, tojássárgáját és annyi tejet (2-2,5 deciliter), hogy sima, jól gyúrható tésztát kapjunk.

Pihenés után a tésztát dolgozzuk át, enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki 2 centiméter vastagságúra, majd vágjuk közepes nagyságú négyzetekre. Bő olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára, kínáljuk porcukorral meghintve.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük