Szaftos bolognai lasagne – A besameltől még krémesebb lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Kukoricás burgonyagratin: nincsen párja a krumplis fogások között
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Egy igazi olasz remekmű, amit egy tepsiben vagy jénai tálban tökéletesre készíthetünk. Tartalmas fogás, nehéz vele mellényúlni, a család minden tagja imádni fogja!
A bolognai az a paradicsomos, darált húsban gazdag ragu, amiért az egész világ megőrül. Kivéve én. Nem is magamnak szoktam készíteni, mindig a testvéremet lepem meg vele, akinek ez az egyik kedvenc étele. A bolognai szószomat változatosan szoktam felhasználni, klasszikus módon tálalom spagettivel, vagy bagettre kenve, alaposan megszórva sajttal melegszendvicset sütök belőle, de a híres lasagne-met is ezzel készítem.
A lasagne nem egy bonyolult recept, egyedül a blognai raguval gyűlhet meg a bajunk. Hogy miért? Az eredeti bolognainál körülbelül 3 óra szükséges a tökéletes szósz elkészítéséhez. Nem egy kész bolti mártást dobunk a húsra, szigorúan betartjuk a hagyományos receptet, ami megköveteli az időt. Persze könnyű ezt kimondani, az én receptem sem 3 órás, de igényli az odafigyelést, szóval, ne hagyjuk magára a ragut, nehogy odaégjen a hús. A szaftos szószunkat a besamel és a sajt teszi még ellenállhatatlanabbá.
Ettől a fogástól egy kicsit mind olyanok leszünk, mint Garfield, lustán és elégedetten adjuk át magunkat a délutáni sziesztának.
Bolognai lasagne
Hozzávalók 6 személyre
A raguhoz:
- 1 fej vöröshagyma
- 2 darab angol zeller
- 2 darabb sárgarépa
- 50 dekagramm darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 2 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- szerint bors
- 250 milliliter víz
- 500 milliliter passata (passzírozott paradicsom)
- kevés olaj
- 14 darab lasagne-tészta
- 80 gramm reszelt parmezán
A besamelhez:
- 75 gramm vaj
- 75 gramm liszt
- 800 milliliter tej
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát és az angol zellert nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezt a hármast edénybe dobjuk, kevés olajon, közepes lángon lepirítjuk a zöldségeket, ez körülbelül 15 percet vesz igénybe. Ezután a darált hús kerül a zöldségekre, plusz az aprított fokhagyma, sóval és borssal fűszerezzük a készülő ragut. Megvárjuk, míg a darált hús is lepirul, ha ez megvan, a passzírozott paradicsom és a víz is az edénybe kerül. Alacsony lángon főzzük a szószunkat körülbelül 40-45 percig.
A besamelmártás következik: a vajat közepes lángon, egy edényben megolvasztjuk, utána hozzáadjuk a lisztet, habverő segítségével folyamatosan kevergetjük, ügyeljünk rá, hogy ne legyen csomós és ne kapjon oda. 1-2 perc után elkezdjük felönteni tejjel, miközben továbbra is kevergetjük a mártásunkat. A kész mártásból olyan 100-150 millilitert kimérünk, és hozzáadjuk a bolognai raguhoz, amivel szépen egybekeverjük.
Innentől kezdve csupa móka a lasagne összeállítása. Vegyünk elő tepsit vagy jénait, amibe belepakoljuk ezt a szaftos csodát. Először is a tepsit/jénait kenjük ki olajjal, majd a besamelmártás felét ezen oszlassuk el, erre pakoljuk rá a lasegne-tésztát, aminek a tetejére a bolognai ragu és parmezán sajt kerül, majd ismét tészta, ragu, sajt. Ezt addig ismételjük, míg a tészta el nem fogy, körülbelül három rétegből fog állni. Tésztával, a megmaradt besamelmártással és sajttal zárjuk a lasegne-t. 25-35 percig 180 fokos sütőben szép aranybarnára sütjük. Tálalás előtt tanácsos várni 15-20 percet, hogy szépen tudjuk szeletelni ezt a finomságot.
Fotó: Getty Images