Gyors, egyszerű, egészséges: tepsiben sült brokkoli fehérbabbal és parmezánnal

brokkolis-babos cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem nagyon lehetne fokozni ennél jobban a rost- és vitamintartalmát egy vacsorának, ez az étel ráadásul finom és egyszerű is.

Ahogy a karfiol, a brokkoli is csodálatosan finom lesz sütve, ez már szinte nem is meglepetés. A karfiollal ellentétben azért ez nem az az eset, amikor az egyik technika végleg kiüti a nyeregből a másikat - a brokkoli nagyon finom ressre párolva is. Sütve viszont teljesen más íze, illata, állaga lesz, mintha egy másik alapanyag lenne. 

Ez a fogás sok szempontból meglepő: az eredeti recept a brokkolit babbal párosítja, ez adott volt, én viszont egyszerűsítettem a folyamatot és nem pároltam, főztem, hanem megsütöttem a sütőben. Szokatlan, de nagyon jól működik, mert a bab harapnivaló lesz és még ízesebb, ráadásul az egész nem kerül öt percnél több időbe. A citrom, fokhagyma, parmezán kombináció pedig verhetetlen. A bab lehet előfőzött vagy konzerv is. 

Brokkolival sült fehérbab

brokkolis babos cikkbe

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 fej brokkoli
  • 500 gramm főtt fehérbab
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 darab citrom (kezeletlen)
  • 100 gramm parmezán
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 200 fokon.

A brokkolit vágjuk kis rózsákra, aprítsuk fel a szárát is. Egy kis tálban keverjük el az olívaolajat a reszelt fokhagymával, sózzuk, borsozzuk. A brokkolit szórjuk egy sütőpapíros tepsire, öntsük rá a babot, locsoljuk meg az egészet a fűszeres olívaolajjal. Nagyon alaposan keverjük el. A citromot karikázzuk fel és szórjuk közéjük. 

Addig süssük, míg a brokkoli meg nem puhul, és mikor kész, szórjuk meg reszelt parmezánnal.

Fotók: Ács Bori

Ezt is szeretjük