Raffaello golyó roppanós mandulával: mennyei édesség házilag
Az elegáns édesség otthon is egyszerűen elkészíthető, és az ikonikus ostyaréteg kivételével mindenben hasonlít az eredetire.
Ebbe a desszertbe nem kerül cukor, helyette aszalt datolya felel az édesítésért. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy felhasználás előtt 10-15 percre forró vízbe áztasd a gyümölcsöt, és lepürésítsd az összes többi hozzávalóval. Előnye a cukorral szemben, hogy rengeteg értékes rosttal és ásványi anyaggal gazdagítja a vele készülő ételeket, így nemcsak üres kalóriákat viszel be, hanem táplálod is a szervezetedet. Ha érdekel a datolya, mint szuper cukorpótló, akkor ebben a cikkemben részletesebben is olvashatsz róla.
A recept másik rendhagyó alapanyaga a mandulavaj, amely a mandula ledarált és krémesített változata. Egyetlen brownie sem lenne az igazi a védjegyévé vált szaftos és tartalmas textúra nélkül, a magvaj pedig éppen erről gondoskodik. Ugyanakkor szuper olaj- és vajhelyettesítő is, így a vele készült desszert olajmentes diétába is beilleszthető.
A datolyát áztassuk forró vízbe 15 percre.
Tegyük a zabpelyhet, a kakaót és a sót egy aprítógépbe, és zúzzuk őket lisztállagúvá.
Adjuk hozzá a vaníliakivonatot, a leszűrt datolyát és a mandulavajat, és egységesítsük őket, amíg egy összeálló, ragacsos masszát kapunk.
Formázzunk tetszőleges méretű golyókat, és forgassuk őket kakaóporba. Hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu