Megsütöttük! Brutálisan tömény csokitorta, ami még a legnagyobb édesszájún is kifog

csokitortacov
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A klasszikus csupa csoki torta mindig nyerő választás, kicsik és nagyok egyaránt szeretik, édesszájúak számára maga a mennyország.

A torták sokszínű világában a csoki mindig örök kedvenc marad, sokan szeretjük, ragaszkodunk a régi kedvenchez, lehet bármilyen gazdag a tortaválaszték, a cukrászdában a csokoládét nehéz letaszítani a trónról.

Nem is olyan régen épp azon tanakodtunk a testvéremmel, hogy csokis tortát kéne sütnünk a hétvégére. A kérdés már csak az volt, mennyire legyen az? Tervezgetésünk közben valahogy eszünkbe jutott egy régi film - Matilda, a kiskorú boszorkány címen lett bemutatva 1996-ban, amit a vígjátékok egyik meghatározó figurája, Danny DeVito rendezett és még szerepelt is a filmben.

A történet egyébként egy gyerekeknek szóló könyv adaptációja, melyben egy elhanyagolt, szülei törődését nélkülöző kislány kalandjai kapják a főszerepet. A film egyik legemlékezetesebb jelenetében épp büntetést készül adni a félelmetes igazgatónő az egyik diáknak az iskola összes tanulója előtt, mivel úgy gondolja, a neveletlen nebuló megdézsmálta a tortáját. Az emlékezetes jeleneten felbuzdulva sokan nekiálltak megsütni a híres, brutálisan csokis tortát, amit kizártnak tartok, hogy bárki is befaljon egyes-egyedül, mint ahogy az a filmben történt.

Hát otthon nekünk se kellett több, elkapott minket az őrület és megsütöttük a tortát, igaz arányaiban jóval szolidabb lett, mert van ettől a recepttől sokkal lehetetlenebb, aminek már a sütése maga lenne a rémálom. Ettől függetlenül csokirajongóknak, édességfüggőknek nagyon ajánlom.  

Brutális csokitorta

csokitortact

Hozzávalók 8 szelethez

Krém:

  • 275 milliliter tejszín
  • 250 gramm cukor
  • 100 gramm vaj
  • 130 gramm tej- vagy étcsoki pasztilla
  • 1 teáskanál vaníliakivonat

Tortalap:

  • 2 darab tojás
  • 200 gramm liszt
  • 450 gramm cukor
  • 85 gramm kakaó (cukrozatlan)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 275 milliliter tej
  • 135 milliliter olaj
  • 275 milliliter víz (meleg)
Recept idők

Elkészítés:

Krém:

A tejszínt a cukorral közepes láng felett összemelegítjük, alaposan elkeverjük, a lényeg, hogy a cukor elolvadjon, majd amikor felforrt, elzárjuk a lángot, 1 percig pihentetjük. Ezután fogjuk a vajat, a csoki pasztillát, a tejszínhez adjuk, addig keverjük, amíg szép sima lesz, majd a keveréket tálba öntjük, hozzákeverjük a vaníliakivonatot. Hagyjuk, hogy teljesen kihűljön, de néha nézzünk rá és keverjük meg. (Hűtőbe is tehetjük, a lényeg, hogy mikor használjuk, ne legyen meleg!)

Tortalap:

A tojásokat egy tálban lazán felverjük.

A száraz alapanyagokat - liszt, só, cukor, kakaó, szódabikarbóna, sütőpor - tálba szitáljuk és összekeverjük, majd a felvert tojást, tejet, olajat is hozzákeverjük. A sima masszához meleg vizet öntünk, alaposan egybekeverjük, majd 2 adagban megsütjük (22 centiméteres formába öntve). A sütés előmelegített 175 fokos sütőben történik 30-40 percig, alkalmazzunk tűpróbát, szúrjunk villát a tészta közepébe, ha simán, tésztamaradék nélkül húzzuk ki, akkor lesz jó a tortalap.

Miután a két lap kihűlt, fogjuk a csokis krémünket, amit hűtőben tároltunk, kenjük meg vele a tortát. Tegyük rá a tetejét, majd kívülről is minden oldalát alaposan kenjük meg a csokis krémmel. A kész tortát hűtőben tároljuk.   

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük