Mennybe mennek a maradékok: így készíts karcsúsító Buddha tálat

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Vége az ünnepi habzsolásnak, a zsír-és cukortúltöltésnek, jönnek az újévi fogadalmak és a dolgos hétköznapok. Ilyenkor mind nekiállunk koplalni, aminek semmi értelme.

Inkább valami átvezetésre van szükség, fokozatosan visszaállni a normális kerékvágásba, sok zöldség, kevés és jó minőségű szénhidrát, és így tovább. Kezdetnek például egy elképesztően menő Buddha tállal. Ez a gasztrotrend főként azért hódít a neten, mert nagyon jól néz ki, színes és szép.

Pedig nem ez a legnagyobb erénye, hanem egyrészt iszonyúan egészséges, másrészt tökéletes megoldás, mikor tele van a hűtő olyan maradékokkal, amik önmagukban már nem használhatók fel semmire, a tálon viszont jól mutatnak.

A tál alapja általában valamilyen főtt gabonaféle, rizs, köles, hajdina, bármi. Erre sorakozik mindenféle, ami a hűtőben maradt, de legtöbbször sült-és főtt zöldségek vegyesen, esetleg tojás és valamilyen öntet, ami az ízeket összefogja.

Szerintem azért nem teljesen mindegy, hogy mik szerepelnek együtt a tányéron, a céklát és a brokkolit például nem tudom együtt elképzelni, az édeskrumplit viszont nagyon szeretem brokkolival. Szóval a szabály: mindent lehet, de okosan és ízléssel. A lent olvasható recept jó kiindulási pont lehet.

Édesburgonyás-brokkolis tál rizzsel

DSC 3296

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 darab édesburgonya
  • 1 fej brokkoli
  • 150 gramm barna rizs
  • ízlés szerint
  • 2 evőkanál tahini
  • 3 evőkanál meleg víz
  • 0.25 darab citrom
  • 2 evőkanál joghurt
  • ízlés szerint fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A brokkolit rózsáira szedem, az édeskrumplit megpucolom és kockákra vágom. Sütőpapíros tepsire sorakoztatom őket, és 200 fokosra előmelegített sütőben puhára sütöm. Közben megfőzöm a rizst. A tahiniből, joghurtból, citromléből és meleg vízből öntetet keverek, sózom. Amikor minden kész, a főtt rizsre halmozom a sült zöldséget, nyers zöldségeket szelek közé, és meglocsolom az öntettel.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük