Nem lehet szépen enni, de nagyon finom: a Buffalo csirkeszárnyak megérik a maszatolást

csípős-csirkeszárny-2cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Csípős csirkeszárnyak ropogósra sütve, jellegzetes amerikai étel, amiért az egész világ megőrül. A meglehetősen tüzes szósz körbeöleli a készre sült szárnyat, amely mellé jólesik egy könnyed mártogatós.

Amerikai büfék kínálatában állandó szereplő, amit minden vendéglős a saját titkos receptje alapján készít, kínál a vendégeknek. Gyakori, hogy ezeket a szárnyakat extra csípős mázzal borítják, amiket csak a legbátrabbaknak ajánlott megkóstolni. Mielőtt a csípős szósz rákerülne a szárnyra, ropogósra sütik. Én bő olajban szoktam készíteni, de tepsiben, rácson sütve, olaj nélkül is készülhet a hús.

A tüzes mártás vajból és csípős szószból készítve a legfinomabb, csak összemelegítjük a kettőt, addig, amíg a vaj elolvad, szép fényes lesz a keverék. Én tabasco chipotle chilipaprikaszószt szoktam erre a célra használni, amivel óvatosan kell bánni, inkább tegyünk belőle kevesebbet a receptben írtnál, ha nem bírjuk az erőset. Az általam kedvelt szószt megtaláljátok a nagyobb szupermarketek polcain, de nyugodtan helyettesíthetitek másikkal is. A Buffalo csirkeszárnyakat nem lehet szépen enni, a kezünk, arcunk maszatos lesz tőle, de megéri - mellé friss angol zeller, sárgarépa vagy tejfölös mártogatós illik a legjobban.

Buffalo csirkeszárny tejfölös mártogatóssal

csípős-csirkeszárny-2ct

Hozzávalók 4 személyre

Csirkeszárny:

  • 4 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál őrölt fűszerpaprika
  • 1 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál bors
  • 1 csipet
  • 12 darab csirkeszárny
  • 50 gramm vaj
  • 4 evőkanál chipotle szósz (csípős szósz)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj

Mártogatós:

  • 150 milliliter tejföl
  • 3 evőkanál majonéz
  • 1 marék metélőhagyma
  • 1 teáskanál citromlé
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkeszárnyakat vágjuk ketté, majd tegyük egy nagy tálba.

A fűszerpaprikát, cayenne-borsot, fekete borsot, lisztet az 1 csipet sóval összekeverjük, majd a csirkeszárnyakra szórjuk, alaposan átforgatjuk a húst a fűszerekkel, ezután lefedjük és 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A vajat, a zúzott fokhagymát a csípős szósszal lábasba tesszük, alacsony lángon addig melegítjük, amíg a vaj elolvad, a mártásnak szép fényes színe lesz. Ezután félretesszük hűlni.

A csirkeszárnyakat kivesszük a hűtőből, bő forró olajban aranybarnára sütjük.

A ropogósra sült szárnyakat nyakon öntjük a csípős szósszal, alaposan összeforgatjuk, a lényeg, hogy a mártás egyenletesen bevonja a szárnyakat.

Mártogatós:

A tejfölt és a majonézt sóval, borssal, citromlével összekeverjük, majd belekeverünk 1 marék metélőhagymát, de ezt el is hagyhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük