A francia rakott krumpli szalonnával valami elképesztően finom

gratin2cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A francia konyha híres csőben sült fogása: krumpli selymes mártással nyakon öntve, sütőben aranybarnára sütve.

A gratin kicsit olyan, mint a rakott burgonya, krumpliból készült tepsis fogás, amit bátran alakíthatunk és ezerféle módon tálalhatunk.

Hasonló, de nem ugyanaz

A gratin nagyon vékonyra szelt burgonyakarikákból készül, amit zsírosabb tejszínnel vagy fehér színű mártással, például  besamellel önthetünk nyakon. Természetesen a sajt sem hiányozhat az így készült krumpliról. A gratint köretként is szokták tálalni, de önmagában is laktató, főleg akkor, ha a krumplit sonkával vagy baconszalonnával gazdagítjuk. A rétegek alatt az ízek találkozása fenomenális, egyszerre krémes és ropogós a textúrája, egyszerű, mégis izgalmas fogás.

Burgonyagratin

gratin2ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 szelet baconszalonna
  • 1 kilogramm burgonya
  • 200 milliliter főzőtejszín (20%-os)
  • 8 dekagramm parmezán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • kevés vaj
  • 8 dekagramm sajt (tetejére)
Recept idők

Elkészítés:

A baconszalonnát vágjuk kockára.

A burgonyát pucoljuk és tisztítsuk meg, majd vágjuk fel nagyon vékony karikákra. A krumplikarikákat helyezzük egy tálba. A tejszínt keverjük össze a parmezánnal, a vékonyra szelt fokhagymával, ízlés szerint sóval és borssal. Öntsük a krumplira.

Alapos keverés után pakoljuk a krumplikat enyhén kivajazott tepsibe vagy jénaiba szépen sorjában. A tetejét szórjuk meg a baconkockákkal, utána krumplival fedjük le, ezt a rétegezést addig ismételjük, míg a krumpli és a szalonna el nem fogy.

A rakott étel tetejét szórjuk meg reszelt sajttal, fedjük le alufóliával, toljuk 180 fokos légkeveréses sütőbe, 25-30 perc alatt süssük meg. Tálalásnál, ha szeretnénk, friss, finomra aprított petrezselyemmel szórjuk meg. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük