Isteni, céklás falafelgolyó: fehérjében és vitaminban gazdag fogás

céklásfalafel2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak isteni finom, de nagyon mutatós is ez a zöldségekkel dúsított falafel, amely előételként, de ebédként is megállja a helyét.

A közel-keleti konyha nagy kedvence, a falafel sokféleképpen készülhet, bár az alapja minden esetben csicseriborsó, többféle zöldséggel dúsíthatod. Az alábbi változat céklával és sütőtökkel egészül ki, előbbitől gyönyörű lila színe lesz. Bár a céklának van egy picit földes, karakteres íze, ebben a receptben nem fog dominálni, a fűszerek és a csicseri ellensúlyozzák azt. 

A sütőtökből csak minimális kerül a masszába, édeskésebbé teszi az összhatást, de ha épp nincs otthon, répával vagy édesburgonyával helyettesítheted. Mivel a zöldségek levet eresztenek, liszttel kell gyúrhatóvá varázsolni a masszát, annyit adj hozzá, hogy formázható legyen, de ne ess túlzásba, mert akkor kemény, gumis lesz a végeredmény. 

Ez a változat sütőben sül, úgyhogy nem kell attól félni, hogy szétesik az olajban, és nem is fog úszni a zsiradékban. 

Céklás falafelgolyó

céklásfalafel

Hozzávalók 30 darabhoz

  • 4 darab cékla
  • 150 g sütőtök
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 darab csicseriborsó-konzerv (400 grammos)
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk őrölt koriandermag
  • ízlés szerint chilipor
  • 1 tk
  • 90 gramm liszt
Recept idők

Elkészítés:

A céklát, a sütőtököt és a hagymákat pucoljuk meg, kockázzuk őket össze. Tegyük őket egy aprítógépbe a petrezselyemmel együtt. Addig dolgoztassuk a gépet, míg egészen apróra nem vágja a zöldségeket. Ha nem elég erős ehhez az aprítógép, le is lehet reszelni a zöldségeket. Tegyük őket egy tálba.

A csicseriről öntsük le a levet, öblítsük át, csöpögtessük le, majd tegyük az aprítógépbe. Daráljuk szinte krémesre, majd adjuk a zöldségekhez.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Adjuk a fűszereket és a lisztet is a zöldségekhez, majd keverjünk mindent alaposan össze. Ha nagyon ragacsos a massza, adjunk még hozzá lisztet, formázhatónak kell lennie. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk.

Formázzunk a masszából diónyi golyókat, tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, kb. 30 darab lesz belőle. Toljuk őket a sütőbe, 30-35 percig süssük, akkor jó, mikor picit megreped a külsejük.

Hummusszal, pitával kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük