Ropogós szélű sajtos pizza úgy, ahogy Chicagóban szeretik: tortaformában is elkészíthető

chicagóipizzacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A hatalmas chicagói pizza serpenyőben készül, a széle ropogós, a bőséges feltét pedig nem a szokványos módon kerül a tésztára.

Úgy tartják, hogyha igazán finom pizzát szeretnénk enni, akkor azt az ígéret földjén, Amerikában kell keresni, azon belül is New York-ban. A vékony tésztájú pizzáról ódákat zengenek, van azonban egy versenytársa, a chicagói pizza, ami hatalmas, vastag tésztájú, látványra olyan, mint egy gazdagon megpakolt húsos pite.

A gazdag pizza megalkotásánál fontos, hogy hőálló, vastag szélű serpenyőbe igazgassuk a tésztát, ha nincs ilyenünk, tortaforma is tökéletes lesz. Azért lesz szükségünk magas falú formára, mert a tésztából a serpenyő (tortaforma) oldalára is jutnia kell, hiszen így a bőséges töltelék nem fog túlcsordulni. Ahogy már említettem, a chicagói pizzára nem a megszokott módon kerül a feltét, fordítva fogjuk a tésztára pakolni, ami azt jelenti, hogy a sajttal kezdünk, a rétegezés zárása pedig a sűrű paradicsomszósszal történik.

A pizzára bármilyen feltét mehet, viszont ha igazi chicagói stílusban szeretnénk elkészíteni, akkor darált marha- vagy sertéshús kerüljön a paradicsomszósz alá.

Chicagói pizza

chicagóipizzact

Hozzávalók 4 személyre

Tészta:

  • 230 milliliter meleg víz
  • 10 gramm élesztő (friss vagy por)
  • 1 teáskanál cukor
  • 350 gramm finomliszt
  • 70 gramm kukoricaliszt
  • 1 teáskanál
  • 5 gramm sütőpor
  • 70 milliliter olaj
  • vaj vagy olaj a forma kikenéséhez

Pizzaszósz:

  • 1 fej hagyma
  • 1 teáskanál chilipor
  • 1 csipet
  • kevés olaj
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál oregánó
  • 400 gramm sűrített paradicsom

Feltét:

  • 20 dekagramm sajt
  • 20 dekagramm darált marha- vagy sertéshús
Recept idők

Elkészítés:

A meleg vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, pár percig hagyjuk pihenni, majd beleöntjük a lisztet, kukoricalisztet, sót, sütőport, olajat. Az alapanyagokat egybegyúrjuk, akkor jó a tésztánk, ha ruganyos, könnyen elválik a tál falától. Lefedve, meleg helyen 1 órát pihentetjük.

Pizzaszósz:

A finomra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, 1-2 perc után hozzáadjuk az összes fűszert, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot és egybeforraljuk vele. 

Pihenés után a tésztát olajjal kikent formában eldolgozzuk, külön ügyeljünk rá, hogy a forma széleire is kerüljön a tésztából, majd fedjük le, még 20-30 percet pihentessük. Utána pakolhatjuk a feltéteket a tésztára: a sajttal kezdünk, majd a darált hús következik, utána paradicsomszósszal fedjük. 180 fokos előmelegített sütőben 20-35 percig sütjük, tálalásnál, ha szeretnénk, kevés reszelt parmezánnal vagy finomra vágott petrezselyemmel megszórhatjuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük